Vervanging windturbines Eemshaven strop voor fabrikant

EEMSHAVEN - De fabrikant van de windmolens in de Eemshaven, het Duitse Enercon, heeft zich verkeken op de zware omstandigheden waaronder de turbines daar moeten draaien. Dat zegt RWE Energy, de eigenaar van het windmolenpark.
Eind vorig jaar werden haarscheurtjes ontdekt in de rotorbladen. Volgens het Duitse onderzoeksinstituut TÜV - vergelijkbaar met het Nederlandse TNO - kunnen de turbines zonder gevaar doordraaien. Maar RWE wil geen risico nemen en alle rotorbladen vervangen. De nieuwe rotorbladen zijn sterker dan de oude, omdat ze gemaakt zijn van koolstof in plaats van glasvezel.
Omdat de scheurtjes werden ontdekt binnen de garantieperiode, moet Enercon voor de kosten opdraaien. Het gaat om 156 wieken van 52 windturbines. Het vervangen van de rotorbladen is een langdurige en kostbare klus. Dit komt onder meer doordat er niet gewerkt kan worden als het harder waait dan windkracht drie.
In drie maanden zijn er nog geen tien turbines aangepakt. Toch hoopt RWE dat de vervangingsoperatie nog vóór de zomer kan worden afgerond.