Gedupeerde Groningers verwachten weinig goeds na parlementaire enquête

Een gestutte woning in Leermens.
Een gestutte woning in Leermens. © ANP
De parlementaire enquête gaswinning heeft niet veel goeds gedaan voor het vertrouwen van Groningers.
Dat blijkt uit het nieuwe rapport van de onderzoeksgroep Gronings Perspectief (Rijksuniversiteit Groningen), die sinds 2016 onderzoekt hoe het met mensen in het gaswinningsgebied gaat. Dat meldt de NOS.
De verantwoordelijken zullen toch niet gestraft worden en blijven gewoon zitten
Een ondervraagde Groninger

Negatieve verwachtingen

Ondervraagden die geen of enkelvoudige schade aan hun huis hadden, hadden in het najaar van 2022 meer negatieve verwachtingen van de enquête dan positieve. In het voorjaar van 2021 was dat nog andersom.
De verwachtingen van de Groningers van wie het huis meerdere keren beschadigd raakte, werden nog negatiever dan het jaar ervoor. Mensen verwachten dat er weinig of niets zal veranderen na de uitkomst van de enquête. Het eindrapport komt volgende maand.
'Ik denk dat er een dik rapport komt waar niets mee wordt gedaan en de ondervraagden hebben wel erg vaak last van collectief geheugenverlies', zegt een respondent. 'De verantwoordelijken zullen toch niet gestraft worden en blijven gewoon zitten', verwacht een ander.
Het gebrek aan verandering is zorgelijk
Michel Dückers, onderzoeksleider van de RUG

Onmacht, onkunde en onwil

Afgelopen jaar voelden ondervraagden zich minder veilig en nam hun risicoperceptie toe. Vooral na de aardbeving op 8 oktober in Wirdum.
Respondenten hebben niet veel vertrouwen in de overheid en ervaren onmacht, onkunde en onwil bij de betrokken instanties. En weinig of geen mogelijkheid om 'invloed uit te oefenen op het verbeteren van hun eigen versterkingsproces of op de versterking in het algemeen'.
'Bewoners, maar ook professionals en vele andere betrokkenen die wij spreken, zien dat de gewenste verbetering uitblijft', zegt Michel Dückers, onderzoeksleider en bijzonder hoogleraar crises, veiligheid en gezondheid aan de RUG. 'Het gebrek aan verandering is zorgelijk.'

Minder praten en meer actie

Mogelijke oplossingen zien Groningers in het betrekken van bewoners bij het versterkingsproces, bewoners beter informeren, perspectief bieden, realistische verwachtingen scheppen en minder praten en meer actie ondernemen.

Gezondheid

De gevolgen van de gaswinning hebben ook nog steeds effect op de fysieke en geestelijke gezondheid van Groningers. Ze hebben slaapproblemen, een nerveus of gespannen gevoel en zijn prikkelbaar of geïrriteerd, wat ze toeschrijven aan de gaswinningsproblematiek.