Bakker gebruikt nieuwe Nederlandse tarwesoort om duurzaam brood te bakken

Bakkerij Beukeveld in Groningen bakt vanaf 1 februari als enige bakker in Noord-Nederland brood van duurzaam geteeld graan uit Nederland: Nedertarwe.
Dit is bijzonder, omdat de opbrengst van tarwe in Nederland normaal gesproken niet hoog is. 'De meeste Nederlandse tarwe wordt gebruikt als veevoer, omdat er te weinig zon op komt, waardoor er onvoldoende eiwit in zit om goed brood van te maken', legt bedrijfsleider Jack Mellens van Bakkerij Beukeveld uit.
Nederlandse tarwe nu eens niet gebruikt voor veevoer maar voor brood
Duurzame teelt
Maar na tien jaar ontwikkeling is er volgens Mellens een unieke graansoort ontwikkeld die het goed doet in ons land. Het graan wordt door geselecteerde boeren op een duurzame manier geteeld. Daardoor hoeft de tarwe niet meer uit andere delen van Europa te worden gehaald.

Bakkers én boeren hebben een zware tijd en dit is een perfecte manier om elkaar te ondersteunen
Bakkers en boeren
Een aantal bakkers is benaderd om met Nedertarwe te gaan bakken. Mellens is enthousiast: 'Wij waren al bezig met duurzaamheid en daar past dit mooi bij. Bovendien beleven bakkers momenteel een zware tijd door hoge energiekosten en de boeren hebben het ook moeilijk. Dit is een perfecte manier om elkaar te ondersteunen.'
Hogere prijs
Het brood van Nedertarwe is zo'n tien procent duurder dan brood van buitenlandse tarwe, maar Mellens heeft besloten om dat niet door te berekenen aan de klant. 'De prijzen waren al hoger geworden en we hadden dit ingecalculeerd.'

Geen smaakverschil
De klant heeft kunnen voorproeven van de nieuwe broodsoort. 'De reacties waren heel positief', zegt Mellens tevreden. 'Ze proefden eigenlijk geen verschil en dat is precies wat we wilden.'