Gasunie wil Groninger gasveld niet dit jaar sluiten: ‘Risicovol’ (update)

Een winningslocatie van de NAM
Een winningslocatie van de NAM © Jan Been/RTV Noord
Het is ‘nog niet mogelijk’ om het Groninger gasveld dit jaar te sluiten. Volgens Gasunie Transport Services (GTS) is de energiemarkt te onrustig om dit nu al definitief te doen, is het advies aan het kabinet. Het bedrijf noemt het ‘een tegenvaller voor alle betrokkenen’.
Gasunie adviseert in een brief aan het kabinet komend gasjaar (oktober 2023 tot oktober 2024) het Groningenveld op de ‘waakvlam’ houden. Er moet 3,2 miljard kubieke meter gas worden gewonnen om de installaties draaiende te houden. Daarnaast adviseert Gasunie om in geval van nood, bijvoorbeeld een koude winter of als er te weinig gas wordt geïmporteerd, nog maximaal 1,5 miljard kuub gas extra uit Groningen te halen.

Vijlbrief: mogelijk toch in 2023 dicht

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw ziet ondanks het advies van Gasunie toch mogelijkheden om het gasveld dit jaar al wel te sluiten. ‘Het is mogelijk om per 1 oktober 2023 het gasveld in Groningen te sluiten, mits er volgend jaar voldoende geïmporteerd gas is’, schrijft Vijlbrief in een eerste reactie.
‘Alles dat in mijn macht ligt om het Groningenveld te sluiten is nagenoeg gerealiseerd. Dat is goed nieuws. Want gaswinning in Groningen is gevaarlijk. Tegelijkertijd is momenteel de toevoer van voldoende hoogcalorisch gas allerminst zeker door de oorlog in Oekraïne. Uitgangpunt blijft dat ik Groningen wil sluiten in oktober of uiterlijk oktober volgend jaar.’
Bekijk de video met verslaggever Tristan Braakman, gedeputeerde Tjeerd van Dekken en GBB-voorzitter Ciska van Aken:
Gasveld blijft mogelijk langer open: 'Gasmarkt ging volledig op z'n kop'
Het kabinet neemt in juni een besluit over het al dan niet sluiten van het gasveld. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) onderzoekt voor die tijd de impact op de veiligheid. De NAM bekijkt wat er nodig is om de installaties te laten draaien.

Alle boorlocaties openhouden

Gasunie adviseert ook om de komende tijd ‘geen onomkeerbare stappen te zetten’. Alle productielocaties die nog in gebruik zijn moeten open blijven. Vijlbrief zou binnenkort een besluit nemen over de sluiting van zes van de elf resterende putten.
Volgens Gasunie blijft het sluiten van het veld 'onverminderd het streven'. Maar zonder Gronings gas achter de hand zijn er volgens Gasunie 'verschillende scenario's denkbaar' waarin de leveringszekerheid in Nederland onvoldoende kan worden gewaarborgd. Dat komt door het wegvallen van de import van Russisch gas en de onzekerheid op de gas- en energiemarkt.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van Hans Vijlbrief