Donderdag spoorstaking in het Noorden

Een trein van Arriva
Een trein van Arriva © Jos Schuurman/FPS
Arriva-personeel legt op donderdag 2 februari opnieuw het werk neer. Het gaat om personeel dat werkt vanuit Leeuwarden, laten FNV, CNV en machinistenvakbond VVMC weten. De ervaring leert dat zo’n staking ook in Groningen gevolgen kan hebben.
Fries personeel rijdt namelijk ook op het spoor in Groningen. Tijdens een eerdere staking in Leeuwarden koos Arriva er bovendien voor om in heel Noord-Nederland geen treinen te laten rijden. Het is niet duidelijk of dat nu opnieuw gebeurt.
Ook personeel dat vanuit Emmen, Mariënberg en Zwolle werkt legt donderdag het werk neer. Dat heeft gevolgen voor de spoorlijnen tussen Emmen en Zwolle en tussen Mariënberg en Almelo.
Weer een staking: 'Voor mensen die ver moeten reizen, is het vertrouwen in het ov nu wel weg'

Slepend conflict

De vakbonden en de vervoerders zijn het al weken oneens over de nieuwe cao voor treinpersoneel. Voor Arriva-medewerkers geldt een andere cao dan voor NS-personeel: daar geldt een eigen cao en NS-personeel staakt dus niet mee.
De bonden willen meer loon en minder werkdruk voor het personeel dat bij hen is aangesloten. De werkgevers bieden acht procent loonsverhoging per 2023, en nog eens drie procent extra loon vanaf volgend jaar. 'Het personeel vindt dat veel te weinig. Daarom leggen we samen met collega-vakbonden FNV en CNV het werk neer', zegt voorman Wim Eilert van machinistenvakbond VVMC.

Meer stakingen

Het is de derde stakingsdag voor Arriva-personeel. Eerder reden er al geen treinen op 15 en 16 december en op 20 januari.
Ook het buspersoneel van Qbuzz legt geregeld het werk neer. Chauffeurs vallen onder een andere cao dan treinpersoneel. Personeel dat aangesloten is bij de bonden CNV en FNV legt vijf dagen het werk neer. De ervaring leert dat dan ongeveer de helft van de bussen niet rijdt.
Het Groningse treinpersoneel staakt komende week ook, maar slechts één dag. Op welke dag dat gebeurt is nog niet duidelijk.