Aanpak van Kardinge komt dichterbij, schaatsbaan in bult: 'Dat moet ik nuanceren'

Een impressie van het nieuwe Kardinge
Een impressie van het nieuwe Kardinge © Gemeente Groningen/Vitaliteitscampus Kardinge
Het was al een tijdje bekend, maar nu is de tijd rijp om omwonenden, ondernemers en andere geïnteresseerden wederom te informeren: Kardinge gaat flink op de schop. Het gaat daarbij niet alleen om het sportcentrum, maar om het gehele gebied. Het moet veranderen in een vitaliteitscampus.
De plaatjes zijn flitsend: de ijsbaan ín de Kardingebult, een zwembad, onderwijs, woningen en een rodelbaan. In de huidige plannen wordt sterk rekening gehouden met de sloop van Kardinge, het pand staat er dit jaar dertig jaar en daarmee is het afgeschreven. Eerder klonk al vanuit het stadhuis dat het pand niet duurzaam en oud is en daarom vervangen moet worden. In 1989 werd de grond rondom Kardinge ontwikkeld onder de naam Stadsgewestpark Noorddijk. De ijsbaan en het zwembad kwamen er in 1993 en in 1995 werd er een van de eerste P+R's van Nederland geopend.
Een impressie van het nieuwe Kardinge
Een impressie van het nieuwe Kardinge © Gemeente Groningen/Vitaliteitscampus Kardinge

Metamorfose

Volgens de gemeente is niet alleen het gebouw verouderd, maar het recreatiegebied rondom het pand ook aan een update toe. Het is voor fietsers niet optimaal bereikbaar en de omgeving wordt niet per se als veilig ervaren. In het plan dat voorligt wil de gemeente naast een compleet nieuw sportcentrum ook woningen bouwen en ruimte voor bedrijven maken. Ook onderwijs moet een prominente plek krijgen. Er wordt gesproken over een speciaal sporthotel, een plek voor congressen en vergaderingen en aan de aan te leggen boulevard zou ruimte kunnen komen voor horeca.
De boulevard van het nieuwe Kardinge
De boulevard van het nieuwe Kardinge © Gemeente Groningen/Vitaliteitscampus Kardinge

Nieuwe schaatsbaan

Projectleider namens de gemeente is Christiaan van Ginneke. Hij merkt dat de tekeningen van het nieuwe Kardinge veel los hebben gemaakt, met name de nieuwe schaatsbaan die deels in de Kardingebult is getekend. 'Ik wil daar wel wat in nuanceren', haast hij te zeggen. 'Iedereen roept dat we dat in de bult gaan doen en we er lekker in gaan graven.' Hij benadrukt dan ook dat de ijsbaan niet rechtstreeks onder de bult gaat komen. 'We gaan niet de bult optillen en daaronder de schaatsbaan realiseren. De studies wijzen wel uit dat het een vrij omvangrijk ding is. We zijn wel aan het kijken hoe we het kunnen verbinden en welk deel afgegraven kan worden.'
Bij het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) zijn nog wel enkele twijfels over die nieuwe schaatsbaan. Twee mensen zijn namens de vereniging ook naar Kardinge gekomen om de plannen te bekijken. Zo vragen ze zich onder meer af of er voldoende rekening wordt gehouden met parkeerplaatsen. De leden komen namelijk niet alleen maar uit de stad, maar ook uit Drenthe en andere plekken van het ommeland.
De informatieavond in Kardinge
De informatieavond in Kardinge © Robert Pastoor/RTV Noord

400 meter

Secretaris Suzanne Groeneveld laat bij het zien van de tekeningen weten dat ze enige zorgen heeft over de nieuwe baan. 'Ik heb het idee dat ze vooral veel willen doen voor de recreatieve schaatsers', zegt ze met enige zorg. De schaatsers die naar een hoger niveau willen groeien hebben volgens haar wel een 400 meter-baan in Groningen nodig. De huidige ijsbaan heeft die afmeting. 'De schaatsers die wat meer willen zie ik wat minder vertegenwoordigd. Maar als je topsport wil bedrijven moet je maar naar Thialf in Heerenveen, maar voordat je het wordt moet je het ergens leren. Dat is toch echt hier en dan het liefst op een 400 meter-baan.'
Een omwonende die de informatieavond bezoekt
Een omwonende die de informatieavond bezoekt © Robert Pastoor/RTV Noord

Basisbehoeften

De Groninger gemeenteraad heeft aangegeven dat het nieuwe Kardinge voorzien moet zijn van een baan met die lengte. Die valt volgens de politici onder de basisbehoefte van het nieuwe pand. Net zoals een tropisch zwembad een ijshockeyhal volgens hen ook tot de basis behoort. De gemeenteraad buigt zich binnenkort over de plannen.