Provincie tikt Arriva opnieuw op vingers en stelt bedrijf in gebreke

Een Arrivatrein op station Europapark
Een Arrivatrein op station Europapark © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
Spoorvervoerder Arriva wordt door de provincie Groningen in gebreke gesteld. Aanleiding voor het besluit is de verhoogde uitval van treinen en het feit dat Arriva onvoldoende scoort op het regelen van vervangend vervoer.
De provincie ligt al langere tijd met Arriva in de clinch over de treinuitval in Stad en Ommeland. Arriva moest een verbeterplan indienen, maar dat is door de provincie afgekeurd. Het provinciebestuur vindt al langere tijd dat Arriva niet voldoet aan de eisen die in de concessie zijn gesteld.

'Arriva scoort onvoldoende'

‘Arriva levert op een aantal punten onvoldoende’, zegt gedeputeerde Fleur Gräper (D66). ‘Op het gebied van zitplaatscapaciteit en punctualiteit bijvoorbeeld. We hebben hier eerder aandacht voor gevraagd. Daarnaast hebben we geconstateerd dat de treinuitval te hoog is en dat Arriva ook op het treinvervangend vervoer onvoldoende scoort.’
De ingebrekestelling betekent in de praktijk dat Arriva bij de eerstvolgende keer dat het niet levert de portemonnee moet trekken. Als de trein niet komt opdagen kost dat het bedrijf tweeduizend euro per rit. Wanneer de communicatie over de treinuitval onvoldoende is, kost dat het bedrijf 1000 euro per rit.

Nachttrein ook onderwerp van gesprek

Terwijl Arriva worstelt met het feit om alle verplichtingen na te komen en de treinen in de regio te laten rijden, is het bedrijf onlangs gestart met een nachttrein tussen Groningen en Amsterdam. Dat besluit is slecht gevallen bij de provincie, die ziet dat de timing van de start van de nachttrein vrij ongelukkig is.
‘Dit is ook onderwerp van gesprek met Arriva’, vervolgt Gräper. ‘We vinden dit buitengewoon ingewikkeld. Het is een keuze van Arriva zelf, wij gaan er niet over, we gunnen hen ook alles, maar communicatief gezien vinden we het lastig. Er is blijkbaar wel een machinist die de nachttrein kan bedienen, maar er blijkbaar geen machinist die de dienstregeling hier normaal kan uitvoeren. We hebben ook bij Arriva aangegeven dat het politiek gezien niet gemakkelijker op wordt op deze manier.’

Afgekeurd verbeterplan

Ondertussen heeft het bedrijf maandagavond een verbeterde versie van het verbeterplan ingediend, aangezien de provincie de eerste versie afkeurde. Gräper moet dat plan nog bestuderen, maar zegt dat de provincie de treinvervoerder aan de jas blijft trekken wanneer er onvoldoende verbeteringen optreden.