FC Groningen verrast en eindigt drukke deadlineday met komst Elvis Manu

Elvis Manu namens Ludogorets in duel met twee Oostenrijkers van LASK Linz
Elvis Manu namens Ludogorets in duel met twee Oostenrijkers van LASK Linz © ANP
FC Groningen heeft op de slotdag van de winterse transferwindow voor de tweede keer een nieuwe aanvaller beet. Vleugelaanvaller Elvis Manu komt op huurbasis over van het Bulgaarse Botev Plovdiv, waar hij in veertien wedstrijden op het hoogste niveau in de eerste seizoenshelft goed was voor zeven doelpunten en vier assists. Manu moet de Groningers in de frontlinie van meer aanvallende impulsen voorzien.
'Elvis is een speler die al veel heeft meegemaakt in zijn carrière en hij had de wens om Nederland nog eens te laten zien wat hij in zijn mars heeft', zegt technisch directeur Mark-Jan Fledderus. 'Wij denken dat Elvis ons snelheid, power maar ook een zekere onvoorspelbaarheid kan brengen. Daarnaast is hij een speler die eigenlijk overal onder alle omstandigheden doelpunten heeft gemaakt.'
Met de komst van Manu zit er voor technisch directeur Mark-Jan Fledderus een drukke deadlineday op, waar FC Groningen uiteindelijk twee spelers aantrok en Mike te Wierik, Marin Sverko en Jan Hoekstra zag vertrekken.
We hebben enorm ons best gedaan om versterkingen te halen en een andere samenstelling van de groep te krijgen
Mark-Jan Fledderus
Elvis Manu namens Feyenoord in duel met FC Groningen-verdediger Eric Botteghin in 2014
Elvis Manu namens Feyenoord in duel met FC Groningen-verdediger Eric Botteghin in 2014 © ANP

Van Feyenoord tot Botev Plovdiv

Met Manu heeft FC Groningen een speler aangetrokken die bekend is met de Nederlandse competitie en in het verleden voor Feyenoord, Excelsior, SC Cambuur en Go Ahead Eagles uitkwam. Na een succesvolle periode in Rotterdam-Zuid maakte de linksbuiten een transfer naar Brighton & Hove Albion FC. Via Huddersfield Town FC en avonturen in Turkije en China, streek Manu in 2020 bij het Bulgaarse Ludogorets neer, waar ook oud FC Groningen-doelman Sergio Padt onder contract staat.
Tijdens de winterse transferperiode van vorig seizoen maakte hij de overstap naar het Poolse Wisla Krakau, waar hij een half jaar zijn kunsten liet zien. Doordat de Poolse club degradeerde, zag het Bulgaarse Botev Plovdiv kans om hem over te nemen en mag nu FC Groningen van zijn aanvalsdrift genieten. Met de komst van Manu is er voor de Groningers een einde gekomen aan een pittige transferwindow.

'Pittige Klus'

'Ik weet nog niet hoe ik hierover moet denken', vat Fledderus dinsdagavond samen. 'We hebben enorm ons best gedaan om versterkingen te halen en een andere samenstelling van de groep te krijgen. Nu is het zaak om keihard aan het restant van de competitie te werken. We hebben nog vijftien wedstijden te gaan en we weten dat het een hele pittige klus wordt om uit de onderste regionen weg te komen. We kunnen ons nu wel heel druk maken over waar we aan het eind staan, maar we moeten ons nu vooral focussen op de eerstvolgende wedstrijd. Daarin moeten we zo goed mogelijk voor de dag komen.'