Alleen jongste verdachte neersteken Groningse hulpverlener woonde in instelling

Het politieonderzoek in Emmen
Het politieonderzoek in Emmen © Dylan de Lange/ RTV Drenthe
De 16-jarige verdachte van het steekincident waarbij hulpverlener Marit (26) om het leven kwam, woonde in de instelling voor jeugdhulp in Emmen waar het dodelijke geweld plaatsvond. Een van de twee andere verdachten heeft geen banden met de instelling.
Dat laat advocaat Natanya Spijker van een van de twee 19-jarige verdachten weten. Haar cliënt, die werd opgepakt in de buurt van de jeugdzorginstelling, ontkent gestoken te hebben.
Op 14 januari werd Marit op haar werk neergestoken. Ze werkte in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen, waar jongeren tot 21 jaar wonen die niet meer thuis kunnen wonen. In dezelfde nacht waarin de steekpartij plaatsvond, werd een 16-jarige jongen opgepakt in gemeente de Wolden. Hij woonde in de instelling. Een week later werd een derde 19-jarige verdachte aangehouden.
De jongens worden niet alleen verdacht van het van het leven beroven van Marit, maar ook van een poging tot overvallen van een tankstation in Emmen. Dat gebeurde op dezelfde avond als de dodelijke steekpartij. Een van de 19-jarigen en de jongste verdachte hebben volgens het OM iemand anders in de instelling van de vrijheid beroofd.

Geen vriendschappelijke band

Volgens Spijker waren de jongens geen vrienden maar bekenden van elkaar. ‘Mijn client heeft geen banden met Yorneo. De aanleiding van het geweldsincident is voor hem ook nog een heel groot vraagteken’, laat ze weten.
Het voorarrest van het drietal is met zestig dagen verlengd. Daarna kan het nog eens met dertig dagen verlengd woorden. Na die laatste dertig dagen vindt de eerste openbare zitting plaats voor de meerderjarige verdachten die dan nog vastzitten.