Geen treinen naar Leeuwarden, Delfzijl en Eemshaven, ritten naar Oost-Groningen gaan wel

Veel treinen van Arriva rijden vandaag niet
Veel treinen van Arriva rijden vandaag niet © Jasmijn Wijnbergen/ RTV Noord
Er rijden donderdag minder treinen in onze provincie door een staking van Arriva-personeel. Tussen Groningen-Leeuwarden, Groningen-Delfzijl en Groningen-Roodeschool-Eemshaven vallen alle ritten uit.
Donderdag 2 februari staken Arriva-machinisten die vanuit Leeuwarden werken. Omdat Friese machinisten zo nu en dan ook naar Delfzijl en de Eemshaven rijden, vallen op die lijnen de treinen ook uit. Logistiek gezien is het niet mogelijk om een deel van de ritten op die trajecten wel te laten rijden, legt Arriva uit. Het bedrijf raadt reizigers aan om ander vervoer te zoeken.

Wel treinen naar Oost-Groningen

De treinen van Groningen naar Winschoten en het Duitse Weener en van Groningen naar Veendam rijden wel,. Op die ritten is namelijk alleen personeel uit Groningen ingepland, dat niet staakt.
Ook de treinvervangende snelbus naar Leer rijdt gewoon. De bussen van Qbuzz en Arriva rijden ook, net als de treinen van NS.

Cao-conflict

De staking van donderdag is het gevolg van een cao-conflict. Arriva en andere werkgevers in het regionale treinverkeer hebben hun personeel acht procent loonsverhoging per 2023 en nog eens drie procent loonsverhoging per 2024 geboden. De bonden vinden dat niet genoeg.
Ook komende week wordt er gestaakt in het openbaar vervoer. Daardoor rijden er vijf dagen lang minder bussen in onze provincie. Ook het treinpersoneel van Arriva staakt mogelijk één dag, maar het is nog niet duidelijk op welke dag deze staking plaatsvindt.