Personeel theater De Molenberg slaakt noodkreet bij gemeenteraad: 'Zoek naar extra geld'

Enkele medewerkers van De Molenberg, met Natasja Schakelaar als tweede van links
Enkele medewerkers van De Molenberg, met Natasja Schakelaar als tweede van links © Martin Drent/ RTV Noord
Medewerkers van theater De Molenberg in Delfzijl willen dat het huidige nieuwbouwplan alsnog doorgaat. Ze roepen de gemeenteraad van Eemsdelta op om het ontwerp niet in de prullenbak te gooien, maar op zoek te gaan naar extra geld om het nieuwe cultuurcomplex toch te bouwen.
Burgemeester en wethouders willen terug naar de tekentafel, omdat het project negen miljoen euro duurder zou worden dan begroot. Daardoor zou het minstens drie jaar langer duren voordat er een nieuw theater komt.
'Het nieuws sloeg bij ons in als een bom', zegt Natasja Schakelaar, één van de medewerkers van theater De Molenberg. Namens haar collega's spreekt ze woensdagavond in tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. 'We hadden ons verheugd op de komst van een nieuw theater. En niet alleen wij, ook bezoekers die van heinde en verre naar Delfzijl komen. Ze zijn, net als wij, enorm teleurgesteld.'

Steeds meer vragen

Medewerkers maken zich grote zorgen, vertelt Schakelaar: 'Gaat het überhaupt nog wel door? Wordt het niet alleen nog maar duurder? En voor ons als personeel: wat betekent dit alles voor onze baan? Er leven steeds meer vragen bij ons.'
Het ontwerp van het nieuwe cultuurcluster dat niet doorgaat
Het ontwerp van het nieuwe cultuurcluster dat niet doorgaat © Gemeente Eemsdelta
Het huidige theater zou nog één seizoen in gebruik zijn voor voorstellingen. Daarna zou het gesloopt worden en plaatsmaken voor een nieuw complex met theater, bibliotheek en kunst- en cultuurinstelling IVAK onder één dak. Het budget was 22,6 miljoen euro, maar door corona, de oorlog in Oekraïne en de inflatie zou het meer dan 31 miljoen euro kosten.

'Kost onevenredig veel geld'

Wethouder Meindert Joostens (ChristenUnie) liet eerder al weten het onverantwoord te vinden om door te gaan met het plan. 'We moeten als gemeente veertien miljoen euro bezuinigen. Dat is nog niet gerealiseerd. Ook hebben we nog veel andere zaken waar we in moeten investeren. Met zo'n groot project zou de druk op de gemeentebegroting onevenredig groot worden.' Joostens wil samen met De Molenberg, de bibliotheek en IVAK om tafel om een nieuw ontwerp te maken dat minder moet kosten.
Veel tijd is er niet, want de installaties van het huidige theater zijn aan het einde van hun Latijn. De trekkenwand, waarmee decorstukken verwisseld worden, mag De Molenberg komend seizoen nog gebruiken, daarna moet hij opnieuw gekeurd worden. De kans bestaat dat het verouderde apparaat wordt afgekeurd. 'Dat is het belangrijkste onderdeel van het theater. Als we die niet hebben, kunnen we niks', zegt Schakelaar.

'De tijd tikt door'

De gemeenteraad bepaalt over twee weken wat er met het nieuwbouwplan gebeurt. Er lijkt vanuit de oppositie een voorstel te komen om een pas op de plaats te maken en te onderzoeken of er bijvoorbeeld via het Nationaal Programma Groningen en de provincie Groningen extra geld kan komen. Ook willen partijen kijken op welke manier het huidige ontwerp toch goedkoper kan.
'Als we een nieuw ontwerp maken, zorgt dat voor enorme vertraging. De tijd tikt door, zaken worden alleen maar duurder. Het gevaar is dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt', zegt Bert-Jan Huizing van coalitiepartij VVD. Wat ook meespeelt: het huidige ontwerp heeft twee miljoen euro gekost. Als daar niets mee gedaan wordt, is dat grotendeels weggegooid geld.
Of het voorstel vanuit de oppositie een meerderheid krijgt, is nog onduidelijk. Lokaal Belang Eemsdelta en het CDA lieten woensdag al weten de lijn van het college steunen om terug te gaan naar de tekentafel. Zij hebben samen al bijna een meerderheid van de stemmen (14 van de 29 zetels). Woensdag 15 februari hakt de raad een knoop door.
Het personeel hoopt in elk geval dat er snel duidelijkheid komt. 'Op dit moment is er alleen maar onzekerheid. Dat is voor ons niet leuk en ook voor de bezoekers niet', zegt Schakelaar. 'We gaan ervoor dat het ontwerp dat er nu ligt, met wat aanpassingen, toch door kan gaan.'