Overlast in Ter Apel meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar

Sommige ondernemers in Ter Apel zien zich genoodzaakt beveiligers in te huren om het aantal winkeldiefstallen te beperken (archieffoto)
Sommige ondernemers in Ter Apel zien zich genoodzaakt beveiligers in te huren om het aantal winkeldiefstallen te beperken (archieffoto) © Jos Schuurman/FPS
De overlast van asielzoekers is de afgelopen maand ruim verdubbeld ten opzichte van januari vorig jaar. Afgelopen maand waren er 65 incidenten, ten opzichte van 24 vorig jaar in dezelfde maand.
Opvallend is dat de overlast zich niet alleen beperkt tot Ter Apel zelf: ook omliggende dorpen hebben er last van. Dat zegt burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde.
Volgens Velema wonen er momenteel 1500 asielzoekers in het dorp. Daarmee zit het aanmeldcentrum niet vol en daarom baart de toenemende overlast zorgen. ‘Normaal is er geen sprake van een sterke stijging in de wintermaanden, dus dit is bijzonder’, vindt Velema.

Tien procent zorgt voor problemen

Van deze 1500 asielzoekers zijn er zo’n 150 die voor problemen en overlast zorgen. De burgemeester heeft hierover nauw contact met de politie en Tweede Kamer.
Deze probleemgroep pleegt vooral winkeldiefstallen. ‘Ondernemers in het dorp worden gemaand om preventieve maatregelen te nemen. Dat is de omgekeerde route’, vindt raadslid Herma Hemmen van Lijst Hemmen. ‘Wij maken ons ernstig zorgen.’

Waarom overlast toeneemt is niet bekend

Velema heeft geen verklaring voor de toename van de overlast en dus ook geen eenvoudige oplossing voor de middenstand. ‘We zien de ernst en zijn ermee bezig’, zegt de burgemeester.

Ook overlast in Nieuw-Weerdinge

De gemeente Emmen kent volgens RTV Drenthe ook een toename van de overlast door asielzoekers uit Ter Apel. In Nieuw-Weerdinge zijn in toenemende mate klachten gemeld over asielzoekers die door tuinen struinen, mensen intimideren, inbreken en zaken vernielen. Ook daar wordt gehamerd op actie.
De gemeente Emmen heeft straatcoaches ingezet die de overlastgevers in hun eigen taal aanspreken op hun gedrag.