Oldambt vergadert in het Gronings: ‘Genog minsen dei het Grunnegs machteg binnen’

Politiek Oldambt gaat tijdens een raadsvergadering in de maand maart in het Gronings vergaderen. De partijen willen dat doen in het teken van Meertmoand Dialectmoand.
Raadsleden die de Groninger taal niet machtig zijn, wordt verzocht om ook een poging te wagen. Initiatiefnemer Mark Kalse van de Partij voor het Noorden: ‘Dit natuurlijk veur zover as meugelk en elk roadslid dei het Grunnegs noit machteg is toch in zien of heur woordvoeren op zien minst tien Grunneger woorden gebroekt.’
Gronings praten
Het is volgens de politiek belangrijk om aandacht te houden voor de Groningse taal. ‘Het goud zol wezen dat we doar ain moand in ’t joar bie stil stoan en aandacht veur vroagen. En er binnen genog minsen dei het Grunnegs machteg binnen.’
Los van vergaderen in het Gronings, moet er die avond ook in het Gronings gezongen worden. De partijen: ‘We willen dat we de meertse roadsvergoadering begunnen mit een schier Grunnegs laid, brocht deur een echte Grunneger zanger of zangeres. En dat we den vanzulfs ook Grunneger kouke bie de kovvie kriegen’, zegt Kalse met een knipoog.
‘Partypooper’
Meerdere partijen zien nog wel wat probleempjes. Er zijn raadsleden die wellicht hun betoog in het Gronings kunnen doen, maar voor wie discussiëren en improviseren een stuk lastiger is. Daar komt bij dat bezoekers van de raadsvergadering, die geen Gronings verstaan, de discussie niet zouden kunnen volgen.
Hilbert Flokstra van de PvdA: ‘Ik wil geen partypooper zijn, maar ik ben bang dat als we hier lollig mee omgaan dat het kan afdoen aan de serieusheid van de onderwerpen.’ Ook de SP heeft die vrees. Daarom stelt zij voor om de woordvoering, voor zover mogelijk, in het Gronings te doen en het debat in het Nederlands te vervolgen.
Er zal hoe dan ook Gronings gesproken worden. De precieze vorm waarvoor gekozen wordt, wordt later bepaald.