Alle flitspalen langs de N361 gaan verdwijnen

De flitspaal in Adorp
De flitspaal in Adorp © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Weggebruikers van de N361 zullen, als zij te hard rijden, niet meer worden verrast door een flits in hun gezicht. Alle flitspalen langs de weg gaan verdwijnen. De paal in Winsum is in 2015 al verwijderd en binnenkort wordt ook de laatst overgebleven flitskast in Adorp weggehaald. Daarmee is de provinciale weg geheel flitspaalvrij.
Een paar jaren geleden stonden er nog meerdere flitspalen aan de N361, waaronder in Adorp, Sauwerd en zelfs twee in Winsum.

'Flitskampioen' bij Winsum al weg

De flitspaal bij de entree van Winsum stond bekend als 'flitskampioen' en leverde in één jaar tijd een miljoen euro aan boetes op. Deze paal is in 2015 al weggehaald en de andere flitspaal die midden in het dorp stond is door het Openbaar Ministerie (OM) nu ook verwijderd.

Weg aangepast, flitspaal overbodig

Een woordvoerder van het OM laat weten dat deze is weggehaald, omdat de weg is aangepast. Dat is afgelopen zomer gebeurd in opdracht van de provincie Groningen, met als doel de verkeerveiligheid te verbeteren. De weg heeft een overrijdbare middenberm gekregen en zou daardoor beter passen bij het karakter van een dorp. Daardoor zouden weggebruikers vaart minderen.
Ook zijn kruisingen aangepakt. In de dorpen Adorp en Sauwerd is de N361 ook op deze wijze aangepast en heeft de weg een 'dorpser' karakter gekregen.
De flitspaal in Adorp
De flitspaal in Adorp © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De laatst overgebleven flitspaal in Adorp bij het stoplicht gaat binnenkort ook verdwijnen, omdat uit de evaluatie van alle flitspaallocaties blijkt dat bestuurders zich hier goed aan de snelheid houden. De paal controleerde trouwens niet alleen de snelheid, maar ook of gestopt werd voor rood licht.

Flexflitser als alternatieve flitspaal

Dat de N361 straks flitservrij is wil niet zeggen dat dit een vrijbrief is om te hard te rijden. Het OM blijft de situatie in de gaten houden. Om te kijken of het aantal overtredingen niet oploopt, gaat de politie controles houden met een mobiele radar of laser gun. Als blijkt dat er wel weer te hard wordt gereden, komt de flitspaal terug.
De flexflitser bij Sebaldeburen
De flexflitser bij Sebaldeburen © Provincie Groningen
Naast de korte politiecontroles kan het OM ook de zogeheten flexflitser inzetten. Dit is een verplaatsbare flitspaal die ongeveer twee maanden op één plek blijft staan. Vorige week is er één op de N388 bij Sebaldeburen geplaatst. De N361 is hiervoor op dit moment nog niet in beeld.