Reizigers overvallen door aangekondigde treinstaking Arriva: 'Ik zie het nu pas'

Veel treinen van Arriva rijden niet
Veel treinen van Arriva rijden niet © Jasmijn Wijnbergen/ RTV Noord
'Ik moet naar Veenwouden, maar dat gaat geloof ik niet lukken.' Voor de vierde dag in bijna twee maanden tijd staakt het Arriva-personeel. Daardoor rijden er donderdag in Friesland en grote delen van Groningen geen treinen. Vervangend busvervoer is er ook niet, dus zijn reizigers op zichzelf aangewezen.
De staking is vooraf gecommuniceerd via (sociale)media maar blijkbaar heeft dat bericht niet iedereen bereikt. Op het Hoofdstation in Stad stond donderdagmorgen een handjevol reizigers te wachten op een trein die niet rijdt.
'Ik wacht op de trein naar Leeuwarden, maar zie net dat ie niet rijdt.' De student moet naar Leeuwarden en ziet pas op het perron dat de treinen niet rijden. 'Ik dacht dat het volgende week zou beginnen. Nu maar kijken of er een bus rijdt, want ik moet toch naar stage.'

Frustratie maar ook begrip

Toch heeft ze wel begrip voor de staking: 'Als ze (de werkgevers en werknemers, red) er niet uitkomen, dan is dit de enige oplossing. Ze verdienen het wel om te blijven rijden.' Dat ze door de staking gedupeerd wordt, neemt ze op de koop toe.
Ook 'Abe' rijdt niet.
Ook 'Abe' rijdt niet. © Jasmijn Wijnbergen/ RTV Noord
Even verderop staan een man en een vrouw. Ook zij wilden met de trein naar Leeuwarden, maar zijn gestrand op het Hoofdstation. 'Ik pak gewoon de auto. De volgende keer moet ik de berichten maar wat beter in de gaten houden.' Voor de staking is desondanks enig begrip: 'Vervelend voor ons, maar ik snap de machinisten ook wel. Het is te hopen dat er voor de werknemers iets moois uit komt. En hopelijk staken ze niet te vaak.'

Te laat op het werk

'Ik zie het nu pas, nu jullie hier met die camera staan.' Dat zegt een man die naar zijn werk in Veenwouden moet. Hij komt al snel tot de conclusie dat hij te laat komt. 'Ik hoop dat er vervangende bussen zijn, want anders kom ik te laat.' Helaas voor hem, die bussen zijn er niet.
Tussen Groningen en Leer en Groningen en Weener rijden wel bussen, maar dat heeft niets te maken met de staking. De bussen rijden ter vervanging van de in 2015 kapot gevaren Friesenbrücke bij Weener. Ook de treinen tussen Groningen en Winschoten en Groningen en Veendam rijden volgens dienstregeling.
Zo reageerden reizigers op het Hoofdstation:
'Staken ze vandaag? Dan hoop ik dat er een bus rijdt'

Staking in Friesland, geen treinen in Groningen

Bij de eerdere staking in december schrapte Arriva nog alle treinen in Noord- Nederland, donderdag wordt op een deel van de Groningse trajecten dus wel gereden. Volgens Arriva-woordvoerder Tineke Witteveen komt dat omdat slechts een deel van het personeel het werk heeft neergelegd: 'Het gaat om ons personeel vanuit de vestiging Leeuwarden. De Groningse machinisten en stewards werken wel. Daarmee kunnen we op een aantal lijnen een betrouwbare dienst aanbieden.'
De staking van donderdag draait om een cao-conflict tussen de werkgevers in het regionale treinverkeer en hun personeel. De werkgevers hebben een bod gedaan van acht procent loonsverhoging per 2023 en nog eens drie procent loonsverhoging per 2024. De bonden vinden dat niet genoeg.

Volgende week staking busvervoer

Volgende week maandag tot en met vrijdag wordt er in onze provincie gestaakt door buschauffeurs. Mogelijk legt Arriva-treinpersoneel ook één dag het werk neer. Welke dag dat wordt, is niet duidelijk.