Inwoners drie noordelijke provincies en Flevoland denken mee over de Lelylijn (update)

Het beoogde tracé van de Lelylijn
Het beoogde tracé van de Lelylijn © RTV Noord
Hoewel het nog onzeker is of hij er komt, mogen inwoners van Groningen en de overige betrokken provincies vanaf maandag meedenken over de Lelylijn.
Ze doen dat door online een 'Participatieve Waarde Evaluatie' in te vullen. Dat is een nieuwe methode om burgers te raadplegen over vraagstukken van de overheid.
De plannen voor de Lelylijn moeten nog verder worden uitgewerkt. De afzonderlijke overheden willen de inwoners al direct vanaf het begin betrekken bij het maken van die plannen. Dit is de eerste keer dat Nederlanders op deze manier bij een groot infrastructureel project om hun mening wordt gevraagd.

Negen miljard euro

Het kabinet heeft drie miljard euro voor de aanleg gereserveerd. Daarnaast betalen de regio en Europa hieraan mee. De aanleg van de Lelylijn gaat ruim negen miljard euro kosten.
De raadpleging staat open van maandag 6 februari tot 31 maart. Voor de zomer worden de eerste resultaten verwacht. Deze worden gebruikt bij het nemen van beslissingen over de Lelylijn.

Meer meedenken

Inwoners worden tijdens de hele looptijd van het onderzoek naar de Lelylijn betrokken. Het eerstvolgende moment zijn de schetsontwerpsessies, waarin inwoners kunnen meedenken over verschillende varianten van de Lelylijn.
Overheden en media informeren de inwoners vanaf maandag op welke website ze terecht kunnen om hun mening te geven.
Dit bericht is aangevuld met informatie hoe inwoners kunnen meedoen.