Deze week met bus of trein? Dit moet je weten over de stakingen

Een leeg Hoofdstation tijdens de ov-staking
Een leeg Hoofdstation tijdens de ov-staking © ANP
Deze week wordt er gestaakt door buschauffeurs en treinmachinisten. Dat heeft in onze provincie minder impact dan in de rest van het land. In dit artikel lees je waarom dat zo is, en wat je moet weten voor je rit.
Vanaf vandaag wordt er dus gestaakt in het streekvervoer. Werknemers die aangesloten zijn bij het FNV en CNV leggen het werk de hele week neer. Op woensdag staakt ook personeel, dat aangesloten is bij machinistenvakbond VVMC. Het zorgt ervoor dat er de hele week minder bussen rijden, en op woensdag minder of geen treinen.
Oproep: Welke gevolgen heeft de staking in het OV voor jou? Moet je bijvoorbeeld hulp inschakelen om op je bestemming te komen, of volg je noodgedwongen de hele week digitaal onderwijs? We horen het graag. Laat het ons weten via redactie@rtvnoord.nl.
In het kort: dit betekent de staking voor jouw rit

Ga je met de bus? Dan moet je van maandag tot en met vrijdag rekening houden met uitval van ritten. Buschauffeurs van Qbuzz en Arriva leggen het werk neer. De treinvervangende bus tussen Groningen en Leer rijdt wel.

Ga je met de trein? Alleen op woensdag wordt er gestaakt, alleen bij Arriva. Waarschijnlijk rijden er die dag helemaal geen Arriva-treinen. Treinen van NS rijden gewoon volgens dienstregeling.

Ik ga met de bus, wat moet ik weten?

Komende week leggen buschauffeurs die zijn aangesloten bij FNV en CNV in heel Nederland het werk neer. Het heeft volgens FNV-bestuurder Edwin Kuiper tot gevolg dat 80 tot 90 procent van de bussen in onze provincie niet rijden.
Vervoerder Qbuzz zegt dat het bedrijf de impact van de staking niet kan inschatten. 'De chauffeurs die niet staken, mogen gewoon hun dienst rijden', zegt een woordvoerder. Maandagochtend is dat zo'n 35 procent, meldt Qbuzz.
Edwin Kuiper van vakbond FNV
Edwin Kuiper van vakbond FNV © RTV Noord
'We vinden de werkdruk bij buschauffeurs gigantisch hoog', zegt FNV-voorman Kuiper. 'Bovendien is het ziekteverzuim erg hoog. In het noorden zijn er stallingen waar 20 tot 25 procent van de chauffeurs ziek is. Werkgevers willen nu dat chauffeurs nog flexibeler worden: dat kan echt niet, want dat brengt de werkdruk en het ziekteverzuim niet naar beneden', zegt Kuiper.
'Ook het loon moet omhoog', vindt Kuiper. 'De acht procent loonsverhoging die wordt voorgesteld is te weinig. Bovendien rijden er steeds minder bussen in de dorpen en wijken. Die worden overgeslagen zodat een bus sneller van A naar B komt. Dan zeggen de OV-bedrijven en de provincies: loop maar naar de snelweg. Passagiers worden op die manier in de kou gezet, dat stoort ons ook.'

Kan ik wel met de trein?

Machinisten die bij Arriva of andere regionale vervoerders werken en zijn aangesloten bij FNV of CNV leggen ook de hele week het werk neer. Dit zijn er in de noordelijke provincies echter heel weinig. 'In Groningen zal dit geen impact hebben', zegt FNV'er Kuiper. 'In andere provincies ligt het regionale treinverkeer waarschijnlijk wél de hele week plat.'
Edwin Kuiper was te gast bij Noord Vandaag:
Hele week staking in het streekvervoer: 'het is een voor twaalf, de nood is hoog'
Veruit de meeste machinisten uit onze provincie zijn aangesloten bij vakbond VVMC, de machinistenvakbond. Die bond heeft besloten slechts één dag mee te staken.
Die staking vindt dus op woensdag 8 februari plaats. De ervaring leert dat Arriva die dag alle treinen in de remise houdt. NS-personeel rijdt wel gewoon, want die werknemers vallen onder een andere cao.
Vier cao's

Allerlei stakingen, bussen die níét en treinen die wél rijden: de stakingen zijn soms nogal onoverzichtelijk. Dat komt onder andere doordat in het openbaar vervoer vier verschillende cao's gelden. We zetten ze voor je op een rijtje.

Onder de cao NS vallen machinisten, conducteurs en ander personeel van NS. Komende week werken deze mensen gewoon.

Onder de cao Multimodaal Vervoer valt zowel trein- als buspersoneel. Komende week staken leden van FNV en CNV die onder deze cao vallen van maandag tot en met vrijdag. Personeel van machinistenvakbond VVMC staakt één dag mee: op die dag rijden er waarschijnlijk geen Arriva-treinen.

Onder de cao Openbaar Vervoer vallen vooral buschauffeurs. Komende week staken leden van FNV en CNV die onder deze cao vallen van maandag tot en met vrijdag.

Onder de cao Besloten Vervoer vallen buschauffeurs die normaal touringcardiensten rijden. De treinvervangende bus tussen Groningen en Leer wordt gereden door chauffeurs die onder deze cao vallen. Daarom rijdt deze bus komende week gewoon, ook op momenten dat buschauffeurs en machinisten staken.