Noodopvang locatie Marnewaard bij Zoutkamp sluit zoals gepland in maart

De noodopvanglocatie in Zoutkamp tijdens de aanbouw
De noodopvanglocatie in Zoutkamp tijdens de aanbouw © Jeroen Berkenbosch/ RTV Noord
De opvang in Zoutkamp, die bedoeld is om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten, gaat op 1 maart sluiten. Dat heeft burgemeester Henk Jan Bolding aan dorpsbelangen Zoutkamp, Vierhuizen, Leens en Ulrum laten weten.
Tegenover de Willem Lodewijk van Nassaukazerne was een tijdelijke noodopvanglocatie voor asielzoekers gebouwd. Daar waren vijf- tot zevenhonderd opvangplekken beschikbaar. Het nieuwe complex was bedoeld om de druk op het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten, zodat daar geen mensen buiten hoefden te slapen.

Volgens planning

Bij de start van de opvanglocatie heeft de gemeente duidelijk laten weten dat het om een tijdelijke oplossing ging en maximaal zes maanden zou duren. Die periode is dan voorbij en de opvanglocatie sluit zoals gepland. De gemeente heeft ook geen verzoek van het Centraal orgaan opvang Asielzoeker (COA) gehad om de opvang te verlengen.
Op 28 februari vertrekken de laatste bewoners. Het terrein, wat van Defensie is, wordt dan weer afgebroken en in originele staat gebracht. Dat duurt vier weken.

Opluchting

‘We zijn opgelucht. Dit geeft ons als toeristisch dorp weer rust en we kunnen ons weer focussen op dorpse dingen. De opvang slokte namelijk veel energie van ons want er gebeurde wel veel’, zegt Daan Oostindiën van Dorpsbelangen Zoutkamp.
De belangenvereniging is blij dat het COA en de gemeente bij hun besluit blijven. ‘Sommige afspraken waren nogal vloeibaar. Maar in dit geval houden ze hun woord en dat is goed en daar zijn we blij om.’