Afvalverwerker uit Grootegast krijgt boete van 60.000 euro voor dodelijk ongeval

Beeld uit de rechtbank
Beeld uit de rechtbank © Jos Schuurman/FPS
Een recyclingbedrijf uit Grootegast heeft van de rechtbank in Zwolle een boete van 60.000 euro (waarvan 20.000 euro voorwaardelijk) gekregen voor een dodelijk bedrijfsongeval. Daarbij kwam twee jaar geleden een 35-jarige man uit Zuidhorn om het leven.
Het ongeluk gebeurde op 14 december 2020 bij een afvalbedrijf in Leek, waar de firma uit Grootegast een loods huurde.
Het slachtoffer werkte die dag als belader van een vuilniswagen. Hij raakte bekneld tussen de vuilniswagen en een bedrijfspand, en liep daarbij ernstige verwondingen op. De man overleed later in het ziekenhuis.

Amper ervaring met besturing

De vuilniswagen werd bestuurd door een andere werknemer van de afvalverwerker. Zij verklaarde naderhand dat ze nauwelijks ervaring had met besturen van de vuilniswagen.
Op de plek van het ongeval was vrijwel geen ruimte om de vuilniswagen te draaien. Het slachtoffer probeerde daarom aanwijzingen te geven aan de chauffeur, maar zij verloor hem uit het oog - met fatale gevolgen.

Arbeidshandicap vraagt extra begeleiding

Bij het veroordeelde afvalbedrijf werken meerdere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook het slachtoffer had een arbeidshandicap, waardoor extra begeleiding bij zijn werk gewenst was. Het Openbaar Ministerie (OM) gaf eind december bij de rechtszitting aan dat het achteraf gezien de vraag was of hij vanwege zijn beperking überhaupt wel geschikt was om te werken op een vuilniswagen.
Het bedrijf uit Grootegast had bovendien geen (verplichte) risicoanalyse van de werkomstandigheden in Leek gemaakt, ondanks dat werknemers daar al meer dan twintig jaar meerdere keren per dag kwamen om afval af te leveren. Zowel het slachtoffer als de chauffeur bleken ook niet of nauwelijks op de hoogte van de werkvoorschriften, aldus het OM.

Arbowet meermaals overtreden

De rechtbank vindt bewezen dat het afvalbedrijf uit Grootegast de Arbowet heeft overtreden. De firma heeft de veiligheidsvoorschriften meerdere malen geschonden, waardoor het dodelijke ongeluk kon gebeuren.
Volgens de rechtbank brengt het werken met kwetsbare werknemers extra inspanningen en verantwoordelijkheid mee als het gaat om veiligheidsmaatregelen, instructies en begeleiding bij de werkzaamheden. 'Het veiligheidsbeleid is tekortgeschoten en het gevaar voor haar werknemers is niet voldoende onderkend', aldus de rechtbank in haar uitspraak.

Geen maatregelen na eerder ongeval

Het was bovendien niet het eerste ongeval bij het afvalbedrijf uit Grootegast. Op 1 augustus 2018 werd een werknemer door een vrachtwagen aangereden op het terrein van een zusteronderneming. Het bedrijf kreeg hiervoor toen een bestuurlijke boete van 3.600 euro opgelegd.
Na dit incident heeft het bedrijf volgens de rechtbank geen stappen ondernomen om haar beleid aan te passen. Ook heeft de afvalverwerker nagelaten adequate maatregelen te treffen om risico’s in te perken. De rechter rekent dit de onderneming aan.

Straf lager dan geëist

Het Openbaar Ministerie had eind vorig jaar een boete van 170.000 euro geëist, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk.
De rechtbank besloot tot een lagere strafmaat, omdat zij geen aanleiding ziet om af te wijken van straffen die in het verleden zijn opgelegd bij vergelijkbare bedrijfsongevallen.