Verdachte (23) van poging tot moord bij overval in Lewenborg mag nog niet naar huis

Omwonenden zien hoe de politie onderzoek doet aan de Boeg in Lewenborg
Omwonenden zien hoe de politie onderzoek doet aan de Boeg in Lewenborg © Martin Nuver
De 23-jarige Stadjer die verdacht wordt van poging tot moord tijdens een overval aan de Boeg in stadswijk Lewenborg mag nog niet naar huis. De rechtbank heeft vrijdag het voorarrest verlengd.
De advocaat vroeg tijdens een inleidende zitting zonder succes de man vrij te laten, omdat de inhoudelijke behandeling van de zaak nog maanden op zich laat wachten.

Geschoten bij beroving

De Groninger wordt ervan verdacht dat hij op 15 januari vorig jaar betrokken was bij een beroving aan de Boeg in Groningen. Daarbij werd geschoten en raakte een 19-jarige man uit Groningen zwaargewond aan het hoofd. Op diezelfde dag werden nog twee anderen bedreigd en beroofd.
De verdachte zit sinds 28 juni 2022 vast. ‘De volgende zitting is pas op 3 mei', aldus de advocaat. 'Dan zit mijn cliënt bijna een jaar in voorarrest.'
Verdachte is geregistreerd als veelpleger. Er is kans dat hij opnieuw in de fout gaat
Offcier van justitie
De officier van justitie voelde er niks voor de Stadjer naar huis te sturen. ‘Verdachte is geregistreerd als veelpleger’, aldus de officier van justitie. ‘Er is kans dat hij opnieuw in de fout gaat. De verdachte geeft geen openheid van zaken over zijn rol. Hij liep nog in de proeftijd van twee eerder opgelegde straffen. Hij was net een dag op vrije voeten’.
De reclassering moet onderzoeken of de Stadjer in de nabije toekomst met een enkelband naar huis mag.

Broer ook verdachte

De Groninger zou het misdrijf niet alleen hebben gepleegd. Zijn 19-jarige broer is eveneens verdachte in deze zaak en sinds kort ook een 17-jarige jongen. De jongste verdachte zou op 7 november 2021 twee slachtoffers met een mes hebben bedreigd. Een slachtoffer werd daarbij in zijn been gestoken.
De twee jongere verdachten mogen het proces in vrijheid afwachten.