Burgemeester Koen Schuiling verbiedt messen in openbare ruimtes

Een mes in een hand
Een mes in een hand © ANP
Over een maand is het bij je hebben van messen in de openbare ruimte verboden in de hele gemeente Groningen. Het gaat daarbij ook om messen die nu niet bij wet verboden zijn, maar die wel als steekwapen gebruikt kunnen worden, zoals een keukenmes.
Dat heeft burgemeester Koen Schuiling aan de gemeenteraad van Groningen laten weten. Ook andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden mag je vanaf 1 maart niet meer bij je hebben.

'Strengere regels noodzakelijk'

Het verbod geldt niet als het object is ingepakt waardoor 'ze niet dadelijk gebruik gereed zijn', schrijft Schuiling. De strengere regels zijn volgens hem 'noodzakelijk om de openbare orde en veiligheid te handhaven'.
Burgemeester Koen Schuiling
Burgemeester Koen Schuiling © Gemeente Groningen

Confrontaties tussen jeugdgroepen

Schuiling stelt dat in zijn gemeente het bezit van (steek)wapens toeneemt en maakt zich er zorgen over: 'Om gewapende escalaties te voorkomen en het bezit van wapens tegen te gaan, is het van belang nu op te treden tegen wapenbezit', stelt hij.
Het verbod heeft een preventieve werking ten aanzien van confrontaties waarbij een wapen gebruikt kan worden
Koen Schuiling
Uit politiecijfers blijkt dat het afgelopen jaar 4125 gebeurtenissen zijn geweest waarbij een mes, keukenmes of andere (steek)wapens zijn gebruikt binnen de gemeentegrenzen. Tegelijkertijd ziet hij de trend dat jeugdgroepen (via sociale media) met elkaar afspreken om de confrontatie aan te gaan.
Volgens Schuiling is het voor de gemeente 'onvoorspelbaar' waar die confrontaties zich voordoen. Hij laat het verbod op objecten, die als wapen gebruikt kunnen worden, voor de hele gemeente gelden. 'Het verbod heeft een preventieve werking ten aanzien van confrontaties waarbij een wapen gebruikt kan worden', stelt hij.

Vaker acties tegen bezit wapens

Het is niet de eerste keer dat de gemeente acties onderneemt om het bezit van wapens tegen te gaan. Er zijn meerdere momenten geweest waarop inwoners wapens konden inleveren. 'Tijdens deze acties zijn er meer dan 120 wapens ingeleverd', weet Schuiling. Ook zijn er voorlichtingscampagnes geweest, kluisjescontroles op scholen en gesprekken met jongeren en jeugdwerkers.
De maatregel die in maart ingaat duurt in ieder geval twee jaar. Daarmee loopt de gemeente vooruit op landelijk beleid dat het verkopen en bezitten van wapens moet verbieden. Dat kan de burgemeester doen omdat daar mogelijkheden voor zijn in de zogenaamde Algemene Plaatselijke Verordening (APV).