Provincie: ijs dat voorruit van Anne-Wil verpulverde kwam door technische storing

De voorruit van Anne-Wil Brontsema, zwaar beschadigd door het brok ijs
De voorruit van Anne-Wil Brontsema, zwaar beschadigd door het brok ijs © Eigen foto
Anne-Wil Brontsema kreeg afgelopen december de schrik van haar leven toen ze doodgemoedereerd over de Warvenweg (N992) reed en de voorruit van haar auto plots werd verbrijzeld door een vallend brok ijs, afkomstig van een windmolen. Dat dat ijs kon vallen was te wijten aan een technische storing, aldus Gedeputeerde Staten (GS).
Ze antwoordt dat op vragen van BVNL-Statenlid Robert Pestman. Die klom eind december in de pen om opheldering te vragen over het incident, waar Anne-Wil Brontsema uit Woldendorp met de schrik vrij kwam.

'Ik zag niks aankomen'

'Ik zag niks aankomen. Ineens was er een klap. 'Wat is dit nou?', dacht ik. Het was wel duidelijk dat er iets heel zwaars op die voorruit was gevallen', zei ze nadat ze de schade had gezien die het vallende brok ijs had veroorzaakt.
In eerste instantie had ze geen idee wat haar was overkomen. 'Ik dacht eerst dat er iets uit of van een vliegtuig was gevallen', zei ze. Een automobilist die achter haar had gereden had het allemaal zien gebeuren. Het was één van de windmolens geweest die het ijs had gelanceerd, zag hij.
Voorwaarde is wel dat het systeem goed functioneert. In dit geval was dat niet zo
Gedeputeerde Staten

IJsdetectiesysteem

Dat moet dus eigenlijk niet kunnen, bekent het provinciebestuur nu. 'Daarom zijn windturbines uitgerust met een ijsdetectiesysteem, op basis waarvan een turbine stil kan worden gezet zodat er geen gevaarlijke situatie ontstaat', aldus GS in antwoord op de schriftelijke vragen van Pestman.
Volgens GS wordt het gevaar hierdoor normaal gesproken weggenomen. 'Daarom is er geen aanleiding elke turbine nabij wegen, fietspaden of woningen direct stil te zetten bij vorst. Voorwaarde is wel dat het systeem goed functioneert. In dit geval was dat niet zo.'

Onderzoek naar oorzaak

Het provinciebestuur is samen met de Omgevingsdienst Groningen en de turbine-exploitanten een onderzoek gestart om de oorzaak te achterhalen, 'om te voorkomen dat een dergelijke situatie zich nogmaals kan voordoen'.
De materiële schade die Anne-Wil Brontsema opliep, werd vergoed door energiebedrijf Engie. 'Zij is, begrijpelijk, heel erg geschrokken', liet een woordvoerder weten.