Warming-up: FC Groningen - FC Twente

De Euroborg tijdens een eerdere wedstrijd
De Euroborg tijdens een eerdere wedstrijd © Antoon Kuper/Flickr Creative Commons
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen FC Twente.
FC Groningen speelt vanmiddag de duizendste thuiswedstrijd in de historie van de club. Van al die thuiswedstrijden werd er 504 keer gewonnen, werd het 244 gelijk en verloor FC Groningen 252 keer. Al deze wedstrijden bij elkaar opgeteld, maken de duizend wedstrijden al compleet, maar dat heeft ermee te maken dat één keer een thuiswedstrijd op neutraal terrein gespeeld moest worden.
Het was wederom een roerige week bij FC Groningen. Dinsdagnacht sloot de transferwindow, werden er nog twee spelers gepresenteerd en keek technisch directeur Mark-Jan Fledderus vol vertrouwen richting de toekomst. 'Ik weet dat het gek klinkt, maar ik heb echt het idee dat we op de goede weg zijn', zei Fledderus twee dagen voor zijn ontslag. Dat algemeen directeur Wouter Gudde daar anders over dacht, hoorde Fledderus op donderdag. De komende tijd neemt Gudde ook de verantwoordelijkheid voor het technisch beleid over tot er een vervanger voor Fledderus is aangesteld.
Van der Ree: 'Dit was een pittig dagje'

De vorm: FC Groningen

In het seizoen 2002/2003 had FC Groningen veertien punten na twintig wedstrijden. Dat seizoen nam Ron Jans het stokje over van Dwight Lodeweges die na acht wedstrijden slechts één puntje behaalde. Dat seizoen kwam het op doelsalde toch nog goed met FC Groningen en werd nacompetitie ternauwernood voorkomen. Mocht er vandaag verloren worden, dan wordt niet alleen dat record aangescherpt, maar dan zijn er acht competitiewedstrijden op rij verloren. Wederom een record. Dennis van der Ree is tevens de trainer met de slechtste papieren in de historie van FC Groningen, want geen trainer begon zo slecht aan zijn trainersschap in Groningen. Doordat FC Emmen en FC Volendam gisteren een punt pakten, is een resultaat, zoals eigenlijk zo vaak al dit seizoen, noodzakelijk om enigszins bij te blijven.
Van der Ree heeft vanmiddag de beschikking over nieuwelingen Elvis Manu en Oliver Antman die hoogstwaarschijnlijk gelijk in de basis beginnen.
'Door de nieuwe aanvallende impulsen denk ik dat we nu ook gevaarlijk kunnen worden bij de tegenstander'

De vorm: FC Twente

De Tukkers beleven tot dusver een uitstekend seizoen. De ploeg van Jans staat op de vijfde plaats in de Eredivisie en kan vanmiddag bij winst, als de resultaten op de andere velden meezitten, zelf nog meer stijgen op de ranglijst. FC Twente wist deze transferwindow Ramiz Zerrouki te behouden ondanks hoge biedingen van Feyenoord. Wel kwam de IJslandse rechtsback Alfons Sampsted naar Enschede, maar vertrokken Thijs van Leeuwen, Casper Starin, Luca Everink en Christos Tzolis. Vanmiddag moet Jans het zonder Wout Brama en Julio Pleguezuelo stellen vanwege een blessure.

Waar moeten we op letten?

FC Groningen hoopt door de aanvallende versterkingen voorin meer een vuist te kunnen maken. Vooral wat betreft Manu zijn de verwachtingen toch wel hooggespannen. De sterke 29-jarige aanvaller wordt door FC Groningen voor de rest van het seizoen gehuurd van Botev Ploviv. Manu begon zijn carrière bij Feyenoord en speelde vervolgens voor Excelsior, SC Cambuur, Brighton, Huddersfield, Go Ahead Eagles, Gençlerbirligi SK, Akhisar Belediyespor, Beijing Renhe Football Club, PFK Ludogorets, Wisla Kraków en Botev Plovdiv dus.

Historie

FC Twente kwam 41 keer eerder op bezoek in Groningen voor een Eredivisiewedstrijd. Daarvan wonnen de Tukkers dertien ontmoetingen, werd het ook dertien keer gelijk en trok FC Groningen vijftien keer aan het langste eind. De laatste overwinning van FC Groningen was in 2017. Toen werd het 1-0 door een doelpunt van Oussama Idrissi.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - FC Twente begint om 16.45 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 16.00 uur.
Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Wim Masker doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Nordin Musampa, Laros Duarte, Paulos Abraham en Luciano Valente zijn geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

Verrips, Van Gelderen, Blokzijl, Balker, Sorensen, Määttä, Suslov, Hove, Antman, Pepi, Manu.