Man uit Appingedam (42) aangehouden op verdenking van grootschalige drugshandel (update)

Een verdachte met handboeien
Een verdachte met handboeien © Jos Schuurman/FPS
Een 42-jarige man uit Appingedam is vrijdag op Schiphol aangehouden door de marechaussee. De man wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige handel in verdovende middelen, maakte de politie maandagochtend bekend.
Hij zit in beperkingen en mag alleen contact met zijn advocaat hebben. De man blijft nog zeker veertien dagen vastzitten, zo heeft de rechter-commissaris maandagmiddag bekendgemaakt.

Huiszoekingen in de provincie

Na de aanhouding voerde de politie huiszoekingen uit in Appingedam, Groningen, Amsterdam en Stadskanaal. Daarbij werd beslag gelegd op contant geld, cryptomunten en waardevolle goederen. De verdachte zit vast en wordt verhoord.
De Damster wordt ook verdacht van betrokkenheid bij bedreigingen met explosieve stoffen. Die bedreigingen vonden volgens de politie niet in Noord-Nederland plaats.

Gekraakte cryptodienst

Zijn aanhouding vloeit voort uit het justitieonderzoek naar berichtendienst Exclu, waarmee versleutelde berichten verstuurd kunnen worden. Justitie kon maandenlang meelezen in de berichten van onder meer criminelen, die zich onbespied waanden.
Het onderzoek naar de cryptodienst leidde intussen al tot 42 aanhoudingen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en België.
Dit artikel is aangevuld met de informatie dat de verdachte 14 dagen langer vastblijft