Twee jaar cel geëist voor steekincident Stadskanaal

Vrouwe Justitia, het symbool van de rechtspraak
Vrouwe Justitia, het symbool van de rechtspraak © RTV Noord
Tegen een 21-jarige man uit Stadskanaal is 2 jaar cel geëist voor het neersteken van een plaatsgenoot. Het slachtoffer hield er een klaplong aan over.
Ook wil het Openbaar Ministerie dat de man zich laat behandelen voor zijn persoonlijkheidsproblemen, die ten grondslag liggen aan het steekincident.
Op nieuwjaarsdag vorig jaar fietst de verdachte met zijn vrouw naar huis na een feestje. Onderweg ontstaat er ruzie met een ander groepje jongeren. ‘Ze scholden mijn vrouw uit’, verklaart de verdachte. De ruzie loopt uit op een vechtpartij waarbij een jongen in zijn zij gestoken wordt. De verdachte ontkent gestoken te hebben. Wel verklaart hij dat hij gevochten heeft.

Gestoken met vismes

Meerdere getuigen verklaren dat de verdachte gestoken had. Na het steekincident vindt de politie een mes op straat. ‘Dat is mijn vismes, dat gebruik ik om draad door te snijden’, zegt de verdachte. Hij weet niet hoe het mes daar terecht is gekomen. ‘Misschien is het uit mijn zak gevallen.’ Alleen zijn DNA zit op het mes: van het slachtoffer is niks gevonden.
Het slachtoffer heeft nog dagelijks last van wat hem overkomen is. Hij heeft moeite met school en heeft het idee dat zijn leven op pauze staat sinds hij neergestoken is. ‘Ik voel me niet veilig op straat’, zegt hij tegen de rechtbank.

Licht verstandelijke beperking

Uit rapportages blijkt dat de verdachte een licht verstandelijke beperking heeft en persoonlijkheidsproblematiek. Eigenlijk, zo vindt de reclassering, zou hij daarvoor in een kliniek behandeld moeten worden. Dat wil de verdachte niet: hij wil aan het werk blijven om zo zijn gezin te onderhouden.
Omdat de officier van justitie een behandeling wel belangrijk vindt, eist ze 24 maanden cel waarvan 18 voorwaardelijk. Als de man zich niet houdt aan contact met de reclassering en behandeling, zou hij volgens haar moeten zitten. ‘Ik gun hem de kans om zijn leven een andere wending te geven’, zegt ze.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.