Burgemeester wil af van 'uiterlijk vertoon' bij demonstratie op viaduct A7

Protest op een viaduct over de A7 in de buurt van Marum
Protest op een viaduct over de A7 in de buurt van Marum © RTV Noord
Vlaggen, spandoeken en zwaailichten zijn voortaan verleden tijd bij de voortdurende demonstraties op het viaduct over de A7 aan de Postdijk in Marum. Burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier vindt het uiterlijk vertoon bij de protestacties een te groot gevaar voor het verkeer en stelt daarom een verbod in op het uiterlijk vertoon bij de demonstraties.
Van der Tuuk vreest dat er ongelukken gaan gebeuren omdat de verkeersdeelnemers worden afgeleid door de vlaggen en spandoeken. 'We gedogen de demonstranten op de Postdijk al langere tijd. Hun protest en met name de middelen die ze daarvoor inzetten, zorgen echter voor afleiding voor automobilisten en daarmee voor gevaarlijke situaties op de weg', legt de burgervader verder uit.
'Daarom heb ik de demonstranten door middel van een WOM-brief opgedragen hun protest zonder uiterlijk vertoon verder voort te zetten óf op een andere plek te demonstreren waar ze wel gebruik mogen maken van bijvoorbeeld vlaggen, spandoeken en zwaailichten. Hun protest op de Postdijk verbied ik niet, maar wel het gebruik van voorwerpen die het verkeer afleiden.'

WOM-brief

Een WOM-brief (een brief in het kader van de Wet Openbare Manifestaties) is een van de instrumenten die een burgemeester in kan zetten om demonstraties aan bepaalde voorwaarden te laten voldoen.