Schadevergoeding van 8000 euro voor bouw recreatiecentrum naast woning

De Raad van State
De Raad van State © Raad van State
Makelaar Rein Bruins uit Uithuizen krijgt achtduizend euro planschadevergoeding voor de bouw van een sportrecreatiecentrum bij zijn woning. Dat is de uitkomst van een zaak die diende bij de Raad van State.
Bruins en de gemeente Het Hogeland kwamen er op last van de Raad onderling uit, waardoor het niet tot een uitspraak kwam.

Recreatiebedrijf

Het verhaal begon in 2017. Destijds gaf de gemeente een vergunning voor de bouw van een recreatiebedrijf op de locatie van het voormalige zwembad aan de Oude Dijk in Uithuizen. Er zou een bedrijfswoning, vier lodges, een sauna en een fitnessruimte worden gebouwd.
Het project kwam echter niet van de grond en de oorspronkelijke initiatiefnemer zou het hebben verkocht aan een ander persoon.

Geluidsoverlast

De afstand tussen de vrijstaande woning van Bruins en de toekomstige bedrijfswoning is 71 meter, de afstand tot de gezamenlijke erfgrens 39 meter. 'Er kunnen tien mensen langs het perceel van Bruins lopen', zegt de advocaat van de makelaar. Daarnaast wordt er gevreesd voor overlast door harde muziek tijdens het fitnessen.
Bruins heeft nu al last van de radio die draait in een tijdelijke woonunit op het terrein: 'En dan staat de rest er nog niet eens.' De gemeente Het Hogeland had hier geen rekening mee gehouden toen Bruins drie jaar geleden zijn planschadeclaim indiende.

Op de gang

De gemeente wilde Bruins eerst niet meer geven dan drieduizend euro. Op dat moment was er al een aantal deskundigen aan te pas gekomen. De rechtbank Noord-Nederland deed er driehonderd euro bovenop. Zowel Bruins als de gemeente gingen in hoger beroep.
De Raad van State vroeg zich af of de partijen 'er niet zelf uit kunnen komen'. Na een half uur op de gang waren de partijen eruit. 8000 euro voor Bruins.

Rekening voor vergunninghouder

De gemeente draait overigens niet op voor de rekening. Die gaat naar de vergunninghouder, vanwege een planschadeovereenkomst die is afgesloten met de gemeente. Hij kan bezwaar hiertegen maken.
De toegezegde planschadevergoeding is pas definitief als de burgemeester en wethouders er een klap op hebben gegeven. Dan wordt het hoger beroep bij de Raad van State ingetrokken.