Eis van dertig maanden tegen Moldavische verdachten mensensmokkel Ter Apel

In deze bus zaten de Moldaviërs
In deze bus zaten de Moldaviërs © Koninklijke Marechaussee
Tegen twee Moldavische mensensmokkelaars is dertig maanden cel geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de verdachten van 53 en 60 jaar ervan tijdens twee busritten op 11 en 18 november 2019 in totaal ruim honderd Moldaviërs bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te hebben afgeleverd.
De meeste Moldavische asielzoekers stapten in de bus van beide Moldaviërs bij een tentenkamp in de buurt van Parijs. Volwassenen betaalden vijftig euro voor de rit naar Ter Apel, minderjarigen dertig euro. Een aantal asielzoekers verklaarde dat eerdere asielaanvragen in Duitsland en Frankrijk waren afgewezen.

Chauffeurs claimen onschuld

De beide buschauffeurs die momenteel niet in Nederland zijn, vertelden nadat ze werden aangehouden op 18 november 2019 dat ze dachten dat de Moldavische asielzoekers op weg waren naar een Roma-bruiloftsfeest. De advocaten van beide verdachten stellen dat de twee buschauffeurs geen idee hadden dat wat zij deden illegaal was.
Niettemin bleek uit onderzoek na de aanhouding van de twee mensensmokkelaars dat ze een week eerder ook al een buslading Moldavische vluchtelingen in Ter Apel hadden afgezet. Bovendien verklaarden Moldavische asielzoekers dat een van de chauffeurs uitleg gaf over wat er zou gebeuren als ze eenmaal in Ter Apel zouden uitstappen. De afgezette Moldaviërs liepen linea recta naar de aanmeldbalie van het asielzoekerscentrum.
Volgens de officier van justitie hebben de twee bijgedragen 'aan de instandhouding van een illegaal circuit, waarmee het draagvlak voor de opvang van asielzoekers wordt ondermijnd'.

OM in hoger beroep

Sinds de zomer van 2018 kwam een toestroom op gang van asielzoekende Moldaviërs naar Nederland. Een groot deel werd naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel gebracht. De twee verdachten werden vastgezet en in december 2019 vrijgelaten. Het OM ging tegen dit besluit in hoger beroep. Het gerechtshof draaide de beslissing van de rechtbank terug, maar de mannen waren Nederland al uit.
Een van de chauffeurs kwam na zijn vrijlating terecht in Alphen aan den Rijn. Zonder geld, zonder telefoon, zonder contactgegevens van het thuisfront. Hij is toen naar Ter Apel gelopen in de hoop dat de gele bus er nog zou staan. Dit bleek niet het geval. Met veel kunst- en vliegwerk wist hij vervolgens terug te komen in Moldavië.
De uitspraak is over twee weken.