Woensdag manifestatie chauffeurs en machinisten bij provinciehuis

Een bus van Qbuzz
Een bus van Qbuzz © RTV Noord/Elwin Baas
Buschauffeurs en machinisten van Qbuzz en Arriva houden woensdagochtend een manifestatie bij het Groningse provinciehuis. Ze willen daarmee aandacht vragen voor hun problemen met werkdruk en inkomen.
Door de stakingen in het openbaar vervoer rijden er de hele week minder bussen. Woensdag leggen ook Arriva-machinisten het werk neer, waardoor er die dag waarschijnlijk helemaal geen Arriva-treinen rijden in Groningen.

Betere cao

Vakbonden FNV, CNV en VVMC pleiten voor een betere cao voor hun achterban. Woensdag wordt de vijfde dag in twee maanden tijd dat er minder of geen treinen rijden als gevolg van de staking.
'Buschauffeurs verzamelen rond 9.30 uur op het Hoofdstation in Groningen en lopen dan naar het Provinciehuis', zegt Edwin Kuiper van FNV. 'De manifestatie begint dan om 10.00 uur. Ik verwacht dat er zo'n tweehonderd chauffeurs aanwezig zullen zijn.'

Niet wegkijken

Ook machinisten van Arriva zijn bij de manifestatie aanwezig. 'We gaan de politiek duidelijk maken dat de provincie, als opdrachtgever voor het regionale vervoer, niet weg kan kijken bij de problemen waar de chauffeurs dagelijks mee te maken hebben', zegt Kuiper. 'Zaken als werkdruk en inkomen zijn wel degelijk een verantwoordelijkheid van de politiek.'
Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) is bij de manifestatie aanwezig, laat haar woordvoerder weten. Gräper gaat in onze provincie over vervoerszaken en is voorzitter van het dagelijks bestuur van het OV Bureau Groningen Drenthe. Dat is, namens de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen, de opdrachtgever van Qbuzz.