RIVM geeft stookalert af voor provincie Groningen

Een knisperend haardvuur
Een knisperend haardvuur © Pixabay
Het RIVM heeft een zogeheten stookalert afgegeven voor de provincie Groningen. Mensen met een houtkachel krijgen het dringende advies om dinsdag geen hout te stoken. Doordat het amper waait, blijft de houtrook lang hangen en dat is schadelijk voor de gezondheid.
Behalve voor inwoners van onze provincie, heeft het RIVM het stookalert ook afgekondigd in Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland.

Houtrook is ongezond

'Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving', legt het RIVM uit. Houtrook is sowieso ongezond om in te ademen, maar als het waait verspreiden de schadelijke stoffen die erin zitten zich sneller.
Vooral mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen kunnen last krijgen als veel wordt gestookt in hun buurt terwijl het niet waait. Volgens het RIVM krijgen zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Houtkachels meer in trek

Door de hoge gasprijzen die volgden op de oorlog in Oekraïne zijn houtkachels weer meer in trek geraakt. Dat heeft een keerzijde, want het stoken van hout is slecht voor de luchtkwaliteit. Houtrook bevat onder meer benzeen, koolwaterstoffen (PAK's), fijnstof en koolmonoxide.
Het stookalert geldt niet voor mensen die alleen een houtkachel hebben om hun huis mee te verwarmen. Zij hoeven van het RIVM dus niet in de kou te gaan zitten.