Kapitein van schip dat Gerrit Krolbrug aanvoer staat voor de rechter

De kapotgevaren Gerrit Krolbrug
De kapotgevaren Gerrit Krolbrug © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De kapitein van het schip dat op 15 mei 2021 de Gerrit Krolbrug in Stad aanvoer staat deze donderdag voor de politierechter. De man zag de brug over het hoofd en voer er even na middernacht tegenaan.
De Gerrit Krolbrug is een belangrijke verbinding over het Van Starkenborghkanaal. De brug verbindt Kardinge en de noordelijke stadswijken De Hunze en Beijum met de rest van de stad Groningen.

Onvoorzichtig

De Tsjechische schipper van de Bodensee veroorzaakte forse schade aan de brug. Bovendien is een scooterrijder die op het moment van de aanvaring op de brug reed gevallen. De kapitein wordt ervan verdacht dat hij onzorgvuldig heeft gehandeld en dat hij een onveilige verkeerssituatie heeft veroorzaakt.
Advocaat Rosanne de Graaf laat weten dat haar cliënt bij de zitting van donderdag aanwezig is. ‘Hij komt speciaal voor de zitting naar Nederland of hij komt ervoor van zijn schip’, zegt ze. Een tolk staat de Tsjechische kapitein donderdag bij.

Brug buiten gebruik

Sinds de aanvaring in 2021 is de brug buiten gebruik voor autoverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel over de brug, via de twee zijbruggen die er al voor de aanvaring lagen. Die bruggen zijn hoger dan het aangevaren deel, waardoor die niet beschadigd raakten.
In 2026 moet er een nieuwe Gerrit Krolbrug op de plek van de oude brug liggen. Die brug wordt 4,5 meter hoog en wordt daarmee hoger dan de vorige, tot onvrede van een groep omwonenden.