Turkse gemeenschap Hoogezand en Veendam in actie voor slachtoffers aardbevingen: 'Eén grote ramp'

Jeugdvoorzitter Kadir Sinan Kaptan van de Orhan Gazi Moskee in Hoogezand
Jeugdvoorzitter Kadir Sinan Kaptan van de Orhan Gazi Moskee in Hoogezand © Jeroen Willems/RTV Noord
Op verschillende plekken in de provincie worden hulpgoederen ingezameld voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. De Orhan Gazi Moskee in Hoogezand is een van de plekken waar spullen naartoe worden gebracht. De gebedsruimte voor de vrouwen wordt daardoor tijdelijk gebruikt als sorteerruimte.
Een groep van vijftien vrouwen zit dinsdag op de knieën om kleding te sorteren, netjes op te vouwen en vervolgens in juiste tassen te doen. In de naastgelegen kantineruimte worden luiers, maandverband en medicijnen gesorteerd. De hulpgoederen die klaar zijn voor transport liggen in de keuken opgestapeld.

Geschrokken

'Toen we wakker werden zagen we alle beelden uit Turkije voorbijkomen en we zijn daar echt van geschrokken', zegt de 27-jarige Kadir Sinan Kaptan uit Hoogezand. Sinds twee dagen coördineert hij de hulpactie vanuit de Orhan Gazi Moskee. 'We zagen op beelden dat dorpen en steden helemaal plat lagen. We wilden gelijk iets doen en zijn spullen gaan verzamelen die zo snel mogelijk die kant op moeten', legt hij uit.
De imam van de moskee komt oorspronkelijk uit het getroffen gebied en dat zorgt voor nog meer medeleven onder de Turkse gemeenschap in Hoogezand. 'Helaas zijn er familieleden van hem overleden en zijn er ook mensen zoek. We hopen dat deze mensen zo snel mogelijk levend en gezond onder het puin vandaan komen. Eigenlijk weet ik niet wat ik er over moet zeggen', besluit Kaptan emotioneel. 'Het is een grote ramp.'
Turkse gemeenschap Hoogezand en Veendam in actie voor slachtoffers aardbevingen

Hulp van alle kanten

Ook de Turkse gemeenschap in Veendam sprong meteen in de bres om landgenoten in het rampgebied te steunen. 'Het is een complete chaos, een positieve chaos welteverstaan. Maandag hebben we contact gehad met een 150-koppige Nederlandse supportersgroep van Galatasaray (een grote Turkse voetbalclub, red.). Samen zijn we dingen gaan verzamelen voor mensen en vanuit Noord-Nederland coördineer ik die actie', zegt een van de initiatiefnemers van de actie in de Parkstad.
In de Osman Gazi Camii moskee in Veendam is het dinsdag net als in Hoogezand dan ook een drukte van belang. Mensen lopen er kriskras door elkaar heen, allemaal om producten en goederen te verzamelen en te verpakken om naar het Turkse rampgebied te sturen. 'Dit is kinderkleding', zegt een vrouw die net een doos heeft ingepakt. 'We zijn eerst bezig voor kinderen, want dat gaat voor. Daarna pakken we de spullen voor mannen en vrouwen apart in', legt ze uit.
Al die hulpgoederen worden naar een centraal punt in Nederland vervoerd, zodat het van daaruit naar Turkije wordt vervoerd. Het transport gaat de hele dag door. 'Zodra busjes vol zitten, gaan we naar Den Haag. Ik ben megatrots om dit te zien en niet alleen de Turkse gemeenschap helpt mee, we hebben ook veel Nederlandse kennissen en vrienden die hebben geholpen en spullen hebben gedoneerd.'