Minister: inspectie had eerder moeten worden ingeschakeld bij zorgboerderij Wedde

De zorgboerderij vanuit de lucht gezien
De zorgboerderij vanuit de lucht gezien © Persbureau Meter
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had eerder moeten worden ingeschakeld toen bleek dat er grote misstanden waren bij een zorgboerderij in Wedde, vindt minister Conny Helder (Langdurige Zorg). Op de boerderij werden zeer kwetsbare cliënten mishandeld.
Al medio oktober kwamen undercoverbeelden beschikbaar van misstanden. De beelden zijn toen aan de politie doorgespeeld, die eind november met een rapport kwam. Daarna werd de inspectie erbij betrokken. 'Ik vind eigenlijk dat het eerder had gemoeten', zei minister Helder in de Tweede Kamer.

Structurele misstanden

Op de zorgboerderij vonden ernstige misstanden plaats. Zo werd een cliënt met zijn hoofd in een wc geduwd. Een ander werd door personeel in een sloot gezet en weer een ander werd buiten onder een druppelende tuinslang gelegd. Medio december grepen de politie en de IGJ in en vonden arrestaties plaats.

'Heel veel meldingen'

Volgens de minister is het probleem dat het in Wedde om een kleinschalig initiatief gaat, dat bekostigd wordt via persoonsgebonden budgetten (pgb's). Daar is te weinig toezicht op. 'Die zitten te veel onder de radar', zei ze tegen Lisa Westerveld (GroenLinks) die haar voor het vragenuurtje naar de Kamer had geroepen.
Het is belangrijk dat misstanden van dit soort kleine zorginitiatieven eerder naar buiten komen, vindt Helder. Er zijn 'heel veel meldingen', maar het lukt de inspectie volgens haar niet bij ze allemaal langs te gaan. 'Dat is niet proportioneel, maar we moeten wel zorgen dat signalen eerder boven komen.'

Meer grip krijgen

Bij grote instellingen is het toezicht veel beter geborgd met onder anderen vertrouwenspersonen. Dat is niet nodig bij dit soort heel kleine pgb-initiatieven. Daarvoor is de inspectie afhankelijk van meldingen van (oud-)medewerkers of ouders van cliënten. De minister overlegt met de inspectie hoe die meer grip kan krijgen op dit soort situaties.
'Het is een heel schrijnende situatie. Ik verbaas me er ook over dat die zo lang heeft kunnen voortbestaan, met deze voorbeelden', zei Helder. Ze begrijpt ook niet dat er niet eerder door medewerkers uit het zorgteam in Wedde aan de alarmbel is getrokken om de misstanden te melden.