Van boer tot betonmagnaat: Klaas-Jan Olthof blijft groots dromen

Klaas-Jan Olthof
Klaas-Jan Olthof © Martijn Folkers/Beeldbewerking RTV Noord
Het melkveebedrijf was te klein voor de broers Klaas Jan en Niels Jan Olthof uit Sappemeer. Per toeval belandden ze in de wereld van beton. Een wereld van grote mogelijkheden.
Hij zit er rustig bij op het provinciehuis aan het Martinikerkhof in Groningen. Klaas Jan Olthof hoort hoe gedeputeerde IJzebrand Rijzebol de loftrompet over zijn bedrijf afsteekt. Niet zonder reden, want Olthof Beton gaat uitbreiden en heeft daarvoor steun van de provincie Groningen nodig. 2,5 miljoen euro komt uit de pot van de provincie en het Nationaal Programma Groningen op tafel.

Olthof breidt uit

De broers Olthof zorgen zelf voor een financiering van bijna tien miljoen euro, waardoor de totale investeringssom op zo’n 12,5 miljoen euro uitkomt. Het geld is bedoeld voor een nieuwe fabriekshal (ruim vier miljoen euro) en de machines die daarvoor nodig zijn (ruim acht miljoen euro).
En dat terwijl de broers lange tijd niet aan beton dachten. Pas toen ze op hun melkveebedrijf nadachten over de uitbreiding van de stal, kwam de zelfproductie van beton om de hoek kijken.

'Ben boer in hart en nieren'

‘Ik ben in hart en nieren boer’, zegt Klaas Jan Olthof. ‘We zijn eigenlijk per toeval in de beton beland. We wilden de stal uitbreiden en bedachten dat we zelf het beton konden maken. Dat groeide uit tot een bedrijf. De stal is er nooit gekomen. En drie jaar geleden hebben we de koeien weggedaan.’
Olthof Beton groeit gestaag. Een omzet van zo’n dertig miljoen, vijf locaties in Sappemeer en Zuidbroek en zo’n 130 werknemers zorgen voor beton dat gemaakt wordt uit afval. Olthof haalt puin op van gesloopte gebouwen, zet dat om in zacht en hard grind en verwerkt dat in het productieproces tot beton. ‘Zo’n 95 procent van de grondstoffen is secundair, afval zeg maar. Je hebt altijd wel een beetje primair cement nodig. Maar we proberen zo duurzaam mogelijk te zijn. De fabriekshallen zijn met zonnepanelen volgelegd en daarmee zijn we energieneutraal.’
De bestaande kanaalplatenfabriek wordt uitgebreid met extra productielijnen en bijbehorende machines. Ook wordt er geïnvesteerd in een carrouselsysteem waarmee prefab-betonwanden worden geproduceerd.

Olthof wil Gronings blijven

Olthof hoopt met de subsidiebijdrage en de investering door te groeien naar 170 à 180 werknemers. In 2027 moet de nieuwe productielijn operationeel zijn. Het succes trekt ook nieuw kapitaal aan. Klaas Jan Olthof kwam in contact met een investeerder uit Soest en dat levert soms dilemma’s op.
‘Hij had een optie op een stuk grond bij Lelystad en bedacht dat daar een fabriek gebouwd kon worden. Maar wij wilden hier blijven en het bedrijf hier laten groeien. We hebben goede gesprekken met de gemeente, dat lijkt ook te lukken qua vergunningen. Hier blijven heeft namelijk een belangrijk voordeel: we kunnen hier goed gemotiveerde werknemers vinden. In betonfabrieken in het westen van ons land lopen veel werknemers uit het buitenland rond. Bij ons zijn dat grotendeels Nederlanders, aangevuld met Polen. Dat is een bewuste keuze, want de mensen hier willen hard werken en hebben allemaal echt hart voor de zaak. Ik ben trots op de ploeg die er nu staat.’