In tweeënhalf uur van Groningen naar Bremen: aanleg Wunderline van start gegaan

Een trein op het spoor tussen Groningen en Duitsland
Een trein op het spoor tussen Groningen en Duitsland © Dennis Venema/Archief RTV Noord
De voorbereidingen voor de aanleg van de Wunderline, de snelle spoorlijn tussen Groningen en Bremen, zijn deze week van start gegaan. In Ihrhove, een dorp tussen Leer en Papenburg, werd de schop maandag in de grond gezet en dat is het begin van een hele reeks werkzaamheden die ertoe moet leiden dat eind volgend jaar de eerste treinen op de nieuwe spoorlijn gaan rijden.
Dat meldt NDR.
Volgens de Duitse omroep is het de bedoeling dat deze maand bomen en struiken worden verwijderd, zodat de route tussen Bad Nieuweschans en Westoverledingen in het najaar van dit jaar kan worden verbreed. Daarna moeten er nieuwe overwegen, sporen, wissels en seininrichtingen worden aangebracht, zodat vanaf eind 2024 de eerste treinen op de nieuwe lijn kunnen rijden.
Het traject van de Wunderline
Het traject van de Wunderline © Wunderline

Friesenbrücke

De Wunderline kan overigens alleen in gebruik worden genomen als de Friesenbrücke dan helemaal klaar is. De nieuwe spoorbrug over de Eems tussen Weener en Westoverledingen moet ruim tweehonderd miljoen euro kosten, terwijl een jaar eerder nog werd uitgegaan van 125 miljoen euro. De oude brug werd in 2015 geramd door een vrachtschip, waardoor de Friesenbrücke onbruikbaar werd.
In 2030 moet de Wunderline verder worden uitgebreid. De reistijd tussen Groningen en Bremen kan daardoor met nog een kwartier worden verkort.