RUG komt tegemoet aan kritiek en stelt interim-hoogleraar Fries aan

De Friese vlag bij de RUG hing eerder halfstok uit onvrede over de gang van zaken
De Friese vlag bij de RUG hing eerder halfstok uit onvrede over de gang van zaken © Casper Slotboom/Omrop Fryslân
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een nieuwe hoogleraar Friese taal en cultuur benoemd. Arjen Versloot wordt vanaf 15 februari voor twee dagen per week gedetacheerd vanuit de Universiteit van Amsterdam.
Hij gaat die functie in principe vijf jaar uitoefenen.
Met de interim-aanstelling komt de RUG tegemoet aan de forse kritiek die uitbrak in Friesland en in de Tweede Kamer op het schrappen van een voltijds hoogleraar Fries.

'Degradatie en uitholling'

Vorig jaar kwam die functie te vervallen nadat professor Goffe Jensma met pensioen ging en de RUG er niet in slaagde om een geschikte opvolger te vinden. Jensma werd opgevolgd door Anne Merkuur als universitair docent in deeltijd.
Dat besluit werd door veel mensen gezien als 'degradatie en uitholling' van de universitaire studie Friese taal en cultuur. Uit protest werd de Friese vlag, die permanent voor het Academiegebouw in Groningen wappert, door onbekenden halfstok gehangen.

Druk vanuit Den Haag

De Tweede Kamer nam later een motie voor een volwaardige studie Fries met een eigen hoogleraar aan. Ook minister Hanke Bruins Slot oefende druk uit op de Groninger universiteit om de functie van hoogleraar Fries 'op hetzelfde niveau' door te zetten.
De RUG liet eind november al weten zich in te zullen spannen om zo snel mogelijk een nieuwe hoogleraar Fries te benoemen, naast universitair hoofddocent Merkuur.
Die nieuwe professor is nu gevonden in de persoon van Arjen Versloot, die sinds 2012 hoogleraar Germaanse taalkunde is aan de Universiteit van Amsterdam. In die functie houdt hij zich vooral bezig met de Duitse, Scandinavische en Friese talen.

Overbruggingsperiode

Hoogleraar Thony Visser, decaan aan de Faculteit der Letteren van de RUG, is blij met de tijdelijke aanstelling van Versloot: 'Hiermee overbruggen we de periode tot de nieuwe werving voor een hoogleraar, die over enkele jaren zal plaatsvinden, en geven we inhoud aan onze verantwoordelijkheid voor de bestudering van de Friese taal en cultuur op universitair niveau.'
Ook de Friese provinciebestuurder Sietske Poepjes staat achter de benoeming. ‘Met zijn aanstelling hebben we weer een kundige hoogleraar Fries aan de RUG. Dat is goed geregeld', laat ze in een persbericht weten.
De RUG is bovendien nog bezig met de werving van een voltijds postdoc-positie op het gebied van de Friese letterkunde, waarmee de universiteit het onderzoek op dit gebied wil versterken.