Justitie wil zware celstraffen voor cv-ketel zwendelaars

Tien warmteketels van Wubaro in testopstelling
Tien warmteketels van Wubaro in testopstelling © Loek Mulder/RTV Noord
De zwendel met ‘revolutionaire’ cv-ketels door de twee ondernemers Wubbo van der R. en Victor G. moet 'zwaar worden bestraft'. Volgens justitie hebben beide mannen zich met hun bedrijf Wubaro schuldig gemaakt aan het oplichten van Rabobank.
Tegen de hoofdverdachte Wubbo van der R. (52) uit Assen eiste de officier vandaag voor de rechtbank van Groningen een celstraf van vijf jaar, net iets onder de maximale straf die staat voor medeplegen van oplichting. Zijn rechterhand, de Rodenaar Victor G. (54), moet van de officier zestien maanden de cel in voor hetzelfde vergrijp.
Ook moet Van der R. een miljoen - precies: 987.000 - euro aan de Rabobank terugbetalen, met rente. Dit geld wist hij met onder meer een businessplan vol leugens en misleidende cijfers los te peuteren bij de bank. ’Geraffineerde oplichting’, noemde de officier het.

Ook poging tot oplichting

Van der R is volgens justitie daarnaast ook schuldig aan poging tot oplichting. Hij deed na het eerste krediet nog eens een aanvraag voor een lening van twintig miljoen, ook bij Rabobank.
Die laatste aanvraag leidde tot de ineenstorting van het Wubaro-luchtkasteel omdat Rabobank onraad rook en nu wel goed uitzocht of de gasloze cv-ketel deed wat Van der R. en G. beloofden.

Ketel uit China

Duidelijk werd dat de claim van Van der R., dat hij een unieke, energiezuinige ketel had uitgevonden, een fantasieverhaal was. Hij kocht ze gewoon online in China en plakte er een sticker van Wubaro op.
De schadevergoeding die Rabobank eist, wilde de officier niet toekennen. De bank is een professionele partij, die beter had moeten opletten en de plannen van Van der R. en G. beter had moeten onderzoeken.
De dure horloges, pakken, auto’s en andere spullen die beide van het geld uit het Rabo-krediet hebben gekocht, moeten verbeurd worden verklaard.