Groningen Seaports legt bedrijventerrein aan op baggerslib uit de stad

Waterschap Noorderzijlvest heeft een creatieve manier bedacht om op een goedkope manier van baggerslib af te komen. Het kan worden gebruikt als ondergrond voor een nieuw bedrijventerrein van Groningen Seaports in Farmsum.
Om de doorstroming in watergangen in onze provincie te kunnen waarborgen moeten ze eens in de tien tot vijftien jaar worden gebaggerd. Als dat gebeurt in een watergang door boerenland kan Noorderzijlvest de bagger op de kant laten liggen, en krijgt de boer daarvoor een vergoeding. Maar in steden en dorpen kan de bagger niet blijven liggen, en moet het worden afgevoerd naar de stort. Dat kost veel geld.
Waterschap Noorderzijlvest bedacht de nieuwe manier waardoor het op een veel goedkopere manier van het slib afkomt.
Waterige drab
Woensdagochtend wordt er druk gewerkt in de Zorgwijksloot langs de wijk Beijum in de stad. Een aannemer is daar in opdracht van het waterschap bezig met baggerwerk. Een boot met daarop een grote schuif trekt zich aan een lier door het water. Op die manier wordt bagger van de bodem verzameld. Iets verderop staat een kraan die de waterige drab in een vrachtwagen deponeert. Die vrachtwagen rijdt vervolgens naar Farmsum.

30.000 kubieke meter
Daar heeft Noorderzijlvest bekkens aangelegd waarin de bagger wordt gestort. 'In totaal storten we hier ongeveer dertigduizend kubieke meter bagger', zegt woordvoerder Cees Quint van Noorderzijlvest. 'Dat droogt hier in, waarna Groningen Seaports het afdekt met een laag zand. Daarop kunnen dan nieuwe bedrijven worden gebouwd.'
Het baggeren zag er als volgt uit:
Baggerslip vindt nuttige nieuwe bestemming
Grote besparing
Dertigduizend kubieke meter is een grote hoeveelheid, te vergelijken met de inhoud van bijna honderdduizend ligbaden. 'Als we dit naar de stort moeten brengen kost het ongeveer vijftien euro per kubieke meter', zegt Quint.
'Reken maar uit hoeveel dat is. Nu zijn we veel minder kwijt. Ook voor Groningen Seaports is het gunstig. Die hoeft veel minder kostbaar zand aan te schaffen om het nieuwe bedrijventerrein op hoogte te brengen.'
Het verzamelen van slib uit steden en dorpen in Groningen en het verzamelen in Farmsum gaat ongeveer twee jaar duren.