Donar doet goede zaken tegen Feyenoord en plaatst zich voor Elite Gold

Kjeld Zuidema vecht onder de basket met speler van Feyenoord
Kjeld Zuidema vecht onder de basket met speler van Feyenoord © JK Beeld
De basketballers van Donar hebben woensdagavond in het eigen Martiniplaza gewonnen van Zeeuw&Zeeuw Feyenoord: 64-57. Door de zege eindigen de Groningers in ieder geval in de top vijf, wat recht geeft op een plek in de Elite Gold.
De belangen waren voorafgaand aan het duel groot. Beide ploegen wilden zich plaatsen voor de Elite Gold en konden een zege in Martiniplaza goed gebruiken.
De vijf beste teams van Nederland nemen het in de Elite Gold op tegen de beste vijf ploegen uit België. De vijf laagst geplaatste clubs uit beide landen strijden verder in de Elite Silver. De uiteindelijke ranglijsten van deze competities bepalen het moment van instromen voor alle teams in de uiteindelijke play-offs.
Samenvatting Donar - Feyenoord

Goed begin

De eerste twee punten kwamen op naam van Viktor Gaddefors. Met een listig balletje opende de Zweed de score. Het luidde een uitstekend eerste kwart in van de Groningers, die aan de hand van Gaddefors (zeven punten) in het eerste kwart een gaatje sloegen met de bezoekers: 21-10.

Laag tempo

Het tempo ging iets liggen in het tweede kwart, mede vanwege het veelvuldig fluiten van de arbitrage. De Rotterdammers kwamen iets terug in de wedstrijd en verkleinden de marge halverwege het tweede kwart naar vijf punten.
Reden genoeg voor coach Andrej Stimac om een time-out aan te vragen. Donar stelde gauw orde op zaken en breidde de voorsprong weer uit. De stand bij rust was in Gronings voordeel: 34-25.
Statistieken Donar
Topscorer: Willem Brandwijk (15)
Meeste assists: Andrej Magdevski (5)
Meeste rebounds: Clay Mounce (10)

Sterk uit de kleedkamer

Donar kwam sterk uit de kleedkamer. Via Clay Mounce en Willem Brandwijk hadden de Groningers al na ruim drie minuten een voorsprong van achttien punten te pakken. De mannen van coach Stimac liepen nog iets verder weg, maar lieten de Rotterdammers dichterbij komen in de laatste minuten van het derde kwart: 53-35.

Verslapping

Willem Brandwijk onderscheidde zich in het laatste kwart met een aantal mooie acties en knappe scores. Zijn teamgenoten verslapten, waardoor Stimac bij de stand 64-39 een time-out aanvroeg. Het mocht niet baten. De thuisploeg leed aan de lopende band balverlies en liet Feyenoord terugkomen in de wedstrijd. Uiteindelijk bleek de opgebouwde voorsprong genoeg voor de Groningers: 64-57.
Door de zege op Feyenoord klimt Donar tijdelijk naar de derde plaats in de competitie. Donar kan, met duels voor de boeg, niet lager dan vijfde eindigen in de competitie. Hierdoor hebben de mannen in blauwwit zich geplaatst voor de Elite Gold.