Kritiek op afwezigheid burgemeester en wethouders in kwestie zorgboerderij Wedde

Zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde
Zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde © Ariënne Dozeman/RTV Noord
Verschillende raadsleden hebben kritiek op burgemeester Jaap Velema en de vijf wethouders van de gemeente Westerwolde. Dat komt doordat zij woensdag geen antwoord konden geven op vragen over de misstanden in zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde.
Woensdag was de eerste vergadering op het gemeentehuis nadat de bevindingen uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd naar buiten kwamen.

Mishandeling aan de orde van de dag

Uit dat rapport bleek dat lichamelijke en geestelijke mishandeling aan de orde van de dag was op de zorgboerderij. Zo werd het hoofd van een cliënt ingesmeerd met pindakaas, moesten cliënten als straf gedwongen buiten slapen en werden ze op andere manieren vernederd. Uiterlijk donderdag 9 februari moet de laatste cliënt van de boerderij vertrokken zijn.
Burgemeester Velema was afwezig bij de vergadering. De vijf wethouders van de gemeente waren er wel, maar ook zij konden niks zeggen over de gebeurtenissen in Wedde die in heel Nederland geschokte reacties hebben opgeleverd.

Geen statement

'Het is jammer dat de burgemeester geen antwoord kan geven op vragen', vindt Eize Hoomoedt (GroenLinks). 'We moeten via de media horen wat er aan de hand is in Wedde. Maar als gemeenteraadsleden weten wij er verder eigenlijk weinig van. De informatie moet snel onze kant op komen.'
Om een gestolen reep uit de Jumbo maken we ons druk, maar hier hebben we het niet over?
VVD-raadslid Klaas Buigel
Ook VVD-raadslid Klaas Buigel vindt het vervelend dat burgemeester en wethouders niets kunnen vertellen over de situatie in Wedde. 'Ik had eigenlijk de verwachting dat het college met een statement zou komen over de situatie in Wedde. Maar dat is niet het geval', baalt hij.
'Het college is niet alert genoeg geweest op wanordelijkheden. Als er een reep chocolade gestolen wordt uit de Jumbo maken we ons er al druk om, maar hier hebben we het niet over?'

Tweede Kamer wel, gemeente niet

Onafhankelijk raadslid Herma Hemmen, die zich vorig jaar afsplitste van het CDA, vindt dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd 'trieste constateringen' heeft gedaan bij de zorgboerderij in Wedde. 'We hadden hier als gemeente eerder in moeten grijpen', vindt zij.
'Het is teleurstellend dat het college niets te melden heeft over de kwestie', zegt Hemmen. 'Nota bene de Tweede Kamer heeft het er dinsdag al over gehad. Het zijn onze inwoners, dan verwacht je op zijn minst een reactie op dit moment.'

Later reactie

Wethouders van de gemeente Westerwolde laten na de vergadering desgevraagd weten dat burgemeester Velema later met een reactie komt op de misstanden in de zorgboerderij.
Velema heeft in december al wel gereageerd op eerdere publicaties over Aurora Borealis. Dat gebeurde op 19 december, toen bekend werd dat twee medewerkers van de zorgboerderij waren aangehouden op verdenking van mishandeling van hun cliënten.
'Het is een uiterst zorgwekkende situatie, vooral omdat het een kwetsbare groep mensen raakt. Het is goed dat daar door de inspectie op is ingegrepen', zei Velema destijds.