Meer laagfrequent geluid sinds komst windpark Veenkoloniën

Windmolens van het windpark Veenkoloniën
Windmolens van het windpark Veenkoloniën © Windpark De Drentse Monden Oostermoer
De komst van het windpark in de Veenkoloniën zorgt voor meer laagfrequent geluid in de omgeving. Dat is de belangrijkste conclusie in een rapport van onderzoeksbureaus LBP Sights en DGMR naar het geluid rondom het windpark.
In het rapport, dat in handen is van RTV Drenthe, staat dat op meetpunten in Nieuwediep, Gasselternijveen, Drouwenermond en 2e Exloërmond een hogere bijdrage in geluid is gemeten dan de onderzoekers verwachtten.
De onderzoekers bevelen daarom aan om bij windturbines in de buurt van Gasselternijveen of 2e Exloërmond extra metingen te verrichten om te kijken of de windmolens afwijkingen vertonen.

'Exact aandeel onduidelijk'

De onderzoekers konden niet exact aantonen hoe groot het aandeel van het windpark is op het geluid in de omgeving. Daarvoor is al het andere omgevingsgeluid in het gebied, bijvoorbeeld van verkeer, te hoog.

Lager dan gehanteerde richtlijn

Volgens de onderzoekers zijn de geluidsniveaus lager dan de in Nederland gehanteerde richtlijnen voor laagfrequent geluid, waardoor die 'als aanvaardbaar kunnen worden aangemerkt'. Voor windturbinegeluid gelden geen specifieke wettelijke normen voor laagfrequent geluid. Ook voor andere bromtonen bestaat die specifieke wetgeving nog niet.
Wat is laagfrequent geluid?
Laagfrequent geluid is geluid met een frequentie lager dan 100 of 125 Hertz. Hoe lager de frequentie, hoe verder het geluid reikt en ook hoe harder het geluid moet zijn om het te kunnen waarnemen. Geluid van lager dan 20 Hertz is voor een mens in principe onhoorbaar, maar kan wel voelbaar zijn.
Voor veel mensen is laagfrequent geluid niet direct waarneembaar. Maar mensen die het wel waarnemen, kunnen daar last van hebben. Sommigen ervaren hierbij ook gezondheidsklachten, zoals slapeloosheid, stress en hartklachten.

Besloten bijeenkomst

Het rapport is opgesteld in opdracht van de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal. De gemeenteraden zijn woensdagavond in een besloten bijeenkomst in het gemeentehuis van Gieten geïnformeerd over het onderzoek.

Hoe gemeten?

Op negen adressen rondom het windpark is geluidsapparatuur geplaatst. Er is achttien maanden lang gemeten: van voor de bouw tot het moment dat de molens voor het eerst in bedrijf waren. Op die manier moest duidelijk worden of er laagfrequent geluid van windmolens afkomstig is. Het onderzoek kostte 190.000 euro.

'Weggegooid geld'

Geluidsdeskundigen hadden vanaf het begin al kritiek op het onderzoek. Zij vonden het weggegooid geld, mede doordat er geen wettelijke normen voor laagfrequent geluid zijn.
De gemeente Borger-Odoorn noemde het onderzoek daarom juist zinvol, want het verzamelen van harde meetgegevens zou in de toekomst kunnen bijdragen aan de totstandkoming van de normen.