Pleidooi voor extra brug bij Groninger Museum: 'Dit is hét moment om die vraag te stellen'

De Werkmanbrug bij het Groninger Museum
De Werkmanbrug bij het Groninger Museum © ANP / Lex van Lieshout
Op de Werkmanbrug bij het Groninger Museum vechten fietsers en voetgangers bij tijd en wijle om voorrang. Een extra brug aanleggen zou de boel overzichtelijker maar vooral veiliger kunnen maken, vindt GroenLinks in de gemeenteraad van Groningen. Volgens de partij is het meer dan de moeite waard om een onderzoek te starten naar de bouw van zo'n nieuwe brug.
Het stationsgebied van Groningen staat aan de vooravond van een grote renovatie. Het veelal bekritiseerde Stadsbalkon moet verdwijnen en de bussen verhuizen naar de achterkant van het Hoofdstation. Daar komen aan de voorzijde onder meer kantoren, woningen en een plein voor terug.
De plannen voor het station worden nu gesmeed en daarom vindt de grootste partij van de gemeente Groningen het een goed moment om onderzoek te doen naar een extra brug die de verbinding vormt tussen het station en de binnenstad.
GroenLinks-raadslid Benni Leemhuis op de kade van de Diepenring
GroenLinks-raadslid Benni Leemhuis op de kade van de Diepenring © Robert Pastoor/RTV Noord

Onderzoek

'We zien nu al dat de route naar de binnenstad over de Werkmanbrug een erg drukke is', zegt GroenLinks-raadslid Benni Leemhuis. 'Er wordt gewerkt aan plannen voor dat nieuwe stationsgebied die de komende dertig, veertig of misschien wel vijftig jaar van kracht zijn. Dan is dit het moment om je af te vragen of er niet gewoon een extra brug nodig is. Een fietsbrug zodat de voetgangers meer ruimte hebben op de Werkmanbrug en de fietsers op de nieuwe brug.'
Verslaggever Joyce Kranenborg nam met raadslid Benni Leemhuis een kijkje bij de brug:
Extra brug nodig bij het Groninger Museum: 'Dit is het moment om dit mee te nemen'
GroenLinks zegt niet dat de brug er per se moet komen, maar wil het wel uitgezocht hebben. Het college van burgemeester en wethouders spreekt op dit moment niet over de komst van een extra brug. In de plannen die tot nu toe bekend zijn, wil men fietsers juist verleiden om die Werkmanbrug te mijden.

Fietsers via Herebrug en Emmabrug

De plannenmakers van de gemeente constateren net als Leemhuis dat de huidige brug 'tegen de grens aanloopt' van het aantal voetgangers en fietsers. Om de druk van de brug af te halen, wil men in de toekomst andere fietsroutes vanaf het station via de binnenstad onder de aandacht brengen. Namelijk die via de twee naastgelegen bruggen: de Herebrug en de Emmabrug. Door de fietsers daar langs te sturen, moet het ook rustiger worden in de verderop gelegen Folkingestraat.
Plannen voor het gebied rond het Hoofdstation
Plannen voor het gebied rond het Hoofdstation © Gemeente Groningen

Niet een eigen plan

Het idee om mogelijk aan de slag te gaan met een extra brug, is overigens niet uit Leemhuis' eigen brein ontsproten. 'Ik heb dit lang geleden eens gehoord van iemand die kwam inspreken tijdens de gemeenteraad', laat hij weten. Destijds vond de politicus het voorstel goed, maar niet haalbaar omdat de gemeente krap bij kas zat. Toch is er ook nu geen geld over om zomaar een brug aan te leggen.
'Dat klopt', erkent hij. 'Maar ik heb ook niet gezegd dat wij morgen het geld op tafel moeten hebben voor die nieuwe brug. Het klonk destijds als een goed voorstel en dat heb ik onthouden. Ik weet ook niet of het technisch en financieel haalbaar is, maar nu we nieuwe plannen maken, kun je het op z'n minst uitzoeken.'
Het is nog niet duidelijk of de gemeente de suggestie van GroenLinks daadwerkelijk overneemt. Dat moet binnenkort blijken tijdens een andere bijeenkomst van de gemeente.