Kinderen leren over de werking van hun lichaam: 'Misschien word ik wel arts'

Een leerling doet een proefje om zijn longinhoud te meten tijdens de jeugdacademie in het UMCG
Een leerling doet een proefje om zijn longinhoud te meten tijdens de jeugdacademie in het UMCG © Jeroen Willems/RTV Noord
Hoe adem ik eigenlijk? Op die vraag kregen zo'n tachtig kinderen donderdag antwoord tijdens de Medische Jeugd Academie van het UMCG. Het populaire college voor kinderen werd voor het eerst sinds de coronapandemie weer georganiseerd in het ziekenhuis.
De kinderen krijgen eerst een college over de werking van de longen. Dr. Hiske van Duinen legt uit hoe de longen precies werken en stelt daar vervolgens verschillende vragen over. De kinderen kunnen antwoord geven door een blauw of geel papiertje omhoog te houden.

Wat doet roken met je longen?

Na een half uur neemt kinderlongarts Elianne Vrijlandt het college over. Ze laat verschillende filmpjes zien van kinderen die last hebben van de longen en daardoor slecht ademen. Ook vertelt ze iets over de schadelijke gevolgen van roken voor je lichaam.
'We hebben de volwassen publieksacademie, dat is een heel populair onderdeel, waar we mensen kunnen vertellen over verschillende ziektebeelden. We willen eigenlijk hetzelfde doen voor kinderen: vertellen over de werking, maar ook over ziektes', zegt Vrijlandt.
Bekijk hier hoe de kinderen in het UMCG leren over het menselijk lichaam:
Kinderen leren over hun lichaam: 'Misschien wil ik later zelf arts worden'

Door rietje ademen

Na de pauze gaan de kinderen verschillende proefjes doen. ze moeten traplopen terwijl ze alleen door een rietje kunnen ademen en een ballon opblazen met één teug adem.
De 12-jarige Roua zit op basisschool De Stapsteen in Leek. Ze heeft de dag van haar leven in het ziekenhuis.
'Ik vind het echt een hele leuke dag, want ik wil misschien arts worden. Ik heb echt heel veel geleerd over de longen vandaag', zegt ze.

Vier keer per jaar

De Medische Jeugd Academie wordt vier keer per jaar georganiseerd. Andere onderwerpen die worden behandeld zijn het hart, de hersenen en de darmen.