Boete van duizend euro voor aanvaren Gerrit Krolbrug in Stad

De Bodensee, het schip dat de Gerrit Krolbrug ramde
De Bodensee, het schip dat de Gerrit Krolbrug ramde © Martin Nuver
De Tsjechische kapitein die op 15 mei 2021 de Gerrit Krolbrug in Stad aanvoer, krijgt een boete van duizend euro. Vladimir B. raakte de brug even na middernacht. Na het ongeluk was het deel van de brug dat zijn schip ramde dusdanig beschadigd dat het nooit meer in gebruik is genomen.
B., een grijze, stevig gebouwde man die met de hulp van een tolk de zitting kon volgen, was donderdag vanuit zijn thuisland naar Groningen gereisd om voor de politierechter te verschijnen. Hij maakte een emotionele indruk en liet meerdere keren weten dat de afgelopen anderhalf jaar niet makkelijk voor hem zijn geweest. 'Het was een zware tijd. Maar ik moet ermee in het reine komen dat ik dit gedaan heb', zei hij.

Schipper was onvoorzichtig

De kapitein is wat de rechter betreft onvoorzichtig geweest toen hij, voor het eerst in zijn carrière, over het Van Starkenborghkanaal voer. Zijn schipper en stuurman waren om die reden wel bij hem in de stuurhut gebleven, maar dat kon de aanvaring niet voorkomen.
'Het was donker, maar het zicht was goed', zei B.'s advocaat, Rosanne de Graaf. Hij voer op radar omdat het buiten donker was en keek niet naar buiten omdat hij daar toch niks kon zien.
De Gerrit Krolbrug raakte zwaar beschadigd na het ongeluk
De Gerrit Krolbrug raakte zwaar beschadigd na het ongeluk © Steven Radersma/RTV Noord

Lage brug niet gezien

De oorzaak van het ongeval zit 'm erin dat B. op zijn scherm wel de twee voetgangersbruggen zag die om de Gerrit Krolbrug liggen, maar niet het lager gelegen brugdeel dat door andere weggebruikers gebruikt wordt. B. dacht dat hij onder de bruggen door kon varen als hij zijn stuurhut naar beneden zou doen, maar een harde knal maakte een einde aan die gedachte.
De officier van Justitie en de rechter nemen het B. kwalijk dat hij het lager gelegen deel van de brug niet heeft gezien, omdat op de camera's die B. aan boord had, goed te zien was dat die lage brug er wel degelijk zit. 'Er reden auto's met de verlichting aan, dat is duidelijk te zien geweest', zei de rechter. 'Bovendien zijn er twee rode verkeerslichten te zien.'

Geen contact met brugwachter

B. had bovendien geen contact met de brugwachter die op het moment van de aanvaring aan het werk was. Dat is wel de bedoeling: als je een brug wilt passeren, moet je dat als kapitein aangeven bij de brugwachter. Dat deed B. niet en de reden daarvan kan hij zich niet meer voor de geest halen.
De brugwachter verklaarde bij de politie dat hijzelf wel contact had gezocht, maar dat hij de kapitein niet te pakken kreeg. Hij dacht dat B. zou aanmeren voor de brug en deed de Gerrit Krolbrug om die reden niet uit voorzorg open.
Alleen God is perfect, wij mensen niet. Ik moet hiervan leren
Vladimir B. - Schipper die tegen Gerrit Krolbrug botste

Officier toont genade: geen gevangenisstraf

B., die schuld bekent, vaart momenteel op een ander schip. Hij moet nog drie jaar werken voor hij met pensioen mag en vreest dat een gevangenisstraf in Nederland een voortijdig einde maakt aan zijn carrière.
Zover komt het niet. De officier van Justitie toonde donderdag genade en eiste geen gevangenis- of werkstraf. Hij vindt dat B. schuldig is, maar kijkt ook naar de gevolgen van het ongeluk in zijn leven. 'Een gevangenisstraf of werkstraf vind ik te ver gaan', zei de officier tijdens de zitting. Hij eiste daarom duizend euro boete met daarbovenop nog eens duizend euro boete als B. nog een keer de fout ingaat.
De advocate van B. probeerde de schuld in de schoenen van de brugwachter te schuiven: wat haar betreft had die het ongeluk kunnen voorkomen door beter te anticiperen op de situatie.
Daar wilde de rechter niets van weten: de verantwoordelijkheid ligt nou eenmaal bij de kapitein en niet bij de brugwachter. Hij besloot B. duizend euro boete op te leggen, zonder de voorwaardelijke boete die het Openbaar Ministerie wenste.

'Een fout kan iedereen overkomen'

'Ik heb mijn hele leven niets anders gedaan dan varen en een fout maken kan iedereen een keer overkomen', zei B. desgevraagd na de uitspraak. 'Alleen God is perfect, wij mensen niet. Ik moet hiervan leren. Dit gaat me nooit meer gebeuren.'

Staartje

Zowel het OM als B. gaat niet in hoger beroep. Toch is de kwestie nog niet helemaal afgerond: de civiele rechter buigt zich op een later moment over de kosten van de schade aan de Gerrit Krolbrug.