Thermen Bad Nieuweschans volgend jaar volledig van het gas af

Een van de baden van Thermen Bad Nieuweschans
Een van de baden van Thermen Bad Nieuweschans © RTV Noord
Thermen Bad Nieuweschans heeft als doel volledig energieneutraal te zijn. Maar voordat het zover is moet er in en om het saunacomplex eerst nog van alles gebeuren.
Na vier jaar voorbereiden zijn er nu tussen de 1500 en 1800 zonnepanelen op de daken gelegd. Daardoor worden nu al negen van de tien sauna's zonder gas verwarmd. De zwembaden volgen. De totale kosten van het verduurzamingsproject liggen tussen de vijftien en twintig miljoen euro.
Ali Aryan, directeur bouw en vastgoed van Thermen Resorts, vertelt hoe het saunacomplex in Bad Nieuweschans verduurzaamt.
Zo wil Thermen Bad Nieuweschans van het gas af
'Het is een hele klus', zegt directeur bouw en vastgoed Ali Aryan van Thermen Resorts. 'We zijn begonnen met het laaghangend fruit: de zonnepanelen. Dat is fase één, die liggen er nu. De volgende stap is dat we verder gaan met de verduurzaming om volledig van het gas af te komen.'

Plannen in stroomversnelling

'De plannen liggen er al sinds 2019, maar de crisis (door de oorlog in Oekraïne, red.) heeft alles wel in een stroomversnelling gebracht', zegt Aryan. 'Verduurzaming vinden we heel belangrijk en maatschappelijk hebben we ook wat te doen. We verbruiken veel stroom, gas en water, dus het is belangrijk daarmee bezig te zijn.'

Opgewekte energie opslaan

Voor de crisis lag het verbruik van energie op drie procent van de hele begroting, nu ligt dat percentage rond de tien procent. En dat is teveel, zegt Aryan stellig.
'We willen graag een buffer creëren waarbij op bepaalde momenten op de dag, als de prijzen laag zijn, de warmtepomp gaat lopen. Of dat we de energie die we opwekken met onze panelen in zo'n buffer kunnen stoppen, zodat we dat flexibel kunnen gebruiken.'
Volgens Aryan is dit in de welness-wereld een vrij nieuw concept en kent hij geen enkele andere locatie die dit op deze manier toepast.
Begin volgend jaar wil de Thermen volledig van het gas af zijn, met uiteindelijk als doel energieneutraal te zijn.