'Ook met een krappe beurs kun je sparen'

Monica Helbig
Monica Helbig © RTV Noord
Sparen lukt veel mensen al niet wanneer het hen financieel voor de wind gaat. Nu budgetten onder druk staan door hoge energieprijzen en een fors inflatiecijfer lijkt het helemaal een onmogelijke opgave. Maar dat is het niet, zegt financieel coach Monica Helbig. Ze heeft tips.
Controle over je uitgaven begint met inzicht. Zorg dat je weet waar je je geld aan uitgeeft. Wat zijn de vaste lasten en wat zijn de variabele uitgaven? Wees daar kritisch op. Wat kan er anders?
Je geldmindset – hoe je denkt over geld – en geldgedrag spelen hierbij een belangrijke rol. Ben je bereid dingen anders te doen? Hier geldt: 'Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.' Er moet wel wat veranderen, anders blijft het allemaal hetzelfde.

Spaardoel

Daarnaast is een spaardoel essentieel. Ook dat helpt je om dingen anders te doen. Om dat doel te halen, kun je het best een spaarplan maken. Vraag je daarvoor af hoeveel je elke week of maand moet sparen om dat doel te halen?
Dat maakt sparen heel concreet. Zorg dan gelijk voor een automatische overboeking naar je spaarrekening op de dag nadat je inkomen binnenkomt. Sparen van wat er aan het einde van de maand over is, dat lukt bijna niemand. Want over het algemeen is het geld dan al op.

Stiekem sparen

Je kunt op verschillende manieren ook 'stiekem' sparen. Doe regelmatig je kleingeld in een spaarpot. Koopzegels zijn ook een goede manier om stiekem te sparen. Ze geven zelfs een hoge rente momenteel. Ook kun je elke week een (klein) bedrag automatisch overboeken naar je spaarrekening.
Je kunt jezelf daarbij ook een beetje voor de gek houden door te sparen bij een andere bank dan je vaste bank. Kijk gewoon niet te vaak naar het saldo bij die andere bank. Zo'n bedrag kan in de loop van de tijd mooi oplopen. Er zijn ook banken die de optie aanbieden waarbij van ieder gepind bedrag een percentage naar je spaarrekening gaat. Opties te over dus. Welke kies jij?

Spaarkringen

Een interessante spaaroptie is de spaarkring. Deze spaarkringen zijn in opkomst in Nederland. Het idee is niet nieuw, want samen sparen in een spaargroep bestaat bijna overal te wereld. Het is de laatste decennia vooral in Afrika bekend geworden.
Het concept is simpel: Een spaarkring is een groep die regelmatig bij elkaar komt en een bepaalde periode samen spaart. Na die periode krijgt iedereen zijn eigen gespaarde geld terug.
Waarom zou je zelf geen spaarkring beginnen in je eigen wijk?
Monica Helbig
Stichting Cash2Grow heeft deze spaargroepen nu naar Nederland gehaald en het concept als ‘spaarkring’ aangepast aan de Nederlandse wensen. Het is vooral bedoeld om mensen met een krappe beurs financieel weerbaarder te maken.
Er zijn inmiddels vijftig spaarkringen in Nederland, waarvan acht in Groningen. Het aantal stijgt gestaag. Om eerlijk te zijn had ik er tot vorig jaar ook nog nooit van gehoord.

Elkaar motiveren

Zo motiveren en inspireren de groepsleden elkaar. Het is sparen met een stok achter de deur. Sparen kan al met kleine bedragen.
Waarom zou je zelf geen spaarkring starten in jouw wijk? Doe het samen met familie en vrienden of met collega’s. Het is ook een goede manier om naast het sparen samen te werken aan meer grip op je geld. En is het gewoon een leuk sociaal moment.
Laat deze ideeën je inspiratie opleveren. Met sparen kun je je doelen behalen. Vergeet niet dat buffers voor tegenvallers ontzettend belangrijk zijn. Probeer eens wat nieuws uit of ga samen sparen.
Monica Helbig is eigenaar van het bedrijf Cijfers & Centen. Ze geeft financiële coaching en training.