Live actiedag Giro555: Voorlopige eindstand op bijna 89 miljoen euro

Tonnis Boelen met ingezamelde slaapzakken
Tonnis Boelen met ingezamelde slaapzakken © RTV Noord
Turkije en Syrië zijn vorige week getroffen door zware aardbevingen. In dit blog houden wij je op de hoogte van acties die Groningers opzetten om de slachtoffers te ondersteunen. Woensdag staat in het teken van de landelijke actiedag van Giro555, waaraan ook RTV Noord meedoet.
Wil je zelf geld doneren? Dat kan op de actiepagina van Giro555. Heb je zelf een actie? Geef die door via redactie@rtvnoord.nl.
Dit blog wordt constant aangevuld. Het laatste nieuws staat bovenaan.
Donderdag 15 februari

Ook Het Hogeland doneert voor Turkije en Syrië

De gemeente Het Hogeland doneert iets meer dan één euro per inwoner voor de hulpverlening en wederopbouw in Turkije en Syrië. Het gaat in totaal om 49.000 euro. Het geld wordt overgemaakt naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die de hulpacties vanuit gemeenten coördineert.
'Zie dit als gebaar van solidariteit', stelt burgemeester Henk Jan Bolding. 'Wij weten zelf wat de impact van aardbevingen op mensen kan zijn. De bevingen in Turkije en Syrië hebben het leven van honderdduizenden mensen volledig verwoest. Mensen zijn ontredderd en dakloos. Met dit gebaar hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan de nu zo noodzakelijke medische zorg, voedsel en onderdak.'
Veel gemeenten, in zowel onze provincie als daarbuiten, lieten de afgelopen anderhalve week al weten één euro per inwoner te doneren.
Woensdag 15 februari

Voorlopige eindstand Giro555: bijna 89 miljoen euro

De voorlopige eindstand van de actiedag van Giro555 bedraagt rond 22.15 uur bijna 89 miljoen euro. Verschillende radio- en televisiezenders deden woensdag aan de actiedag mee om geld op te halen voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië en het kabinet besloot 10 miljoen euro extra vrij te maken voor hulp, zo maakte minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) eerder woensdag bekend.
Met het opgehaalde geld voorzien de hulporganisaties duizenden mensen van eten, onderdak en medische zorg.

Zo kwam Groningen in actie

Een samenvatting van de landelijke actiedag voor Giro555 in Groningen. Hoe droeg onze provincie een steentje bij?
Zo kwam Groningen in actie voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië

Dana en Aykut Örgen vertellen over hun achtergebleven familie in Adana

Vrijwel iedereen binnen de Turkse culturele vereniging van Hoogezand kent wel iemand die slachtoffer is geworden van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Zo ook de familie van Dana en Aykut Örgen. Ze vertelden er in Noord Vandaag over.
Dana en Aykut Örgen vertellen over hun achtergebleven familie in het Turkse Adana

Gemeente Eemsdelta doneert 1 euro per inwoner

De gemeente Eemsdelta doneert 1 euro per inwoner aan Giro555. Het gemeentebestuur is begaan met het lot van de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië, zegt burgemeester Ben Visser. 'Wij hebben veel inwoners in onze gemeenschap met familie in Turkije en Syrië. Wij leven met hen mee in deze moeilijke tijd. De gemeente heeft een bijdrage gedaan aan Giro555 en hoopt hiermee een beetje te kunnen helpen.'
Visser en een delegatie van het college en de gemeenteraad brachten vandaag ook een bezoek aan de Turkse Kulturele Vereniging Appingedam, de Turkse Vereniging Delfzijl en aan de Syrische Gemeenschap in het asielzoekerscentrum in Delfzijl.
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft namens 109 Nederlandse gemeenten een cheque overhandigd aan Giro555 van ruim 8,6 miljoen euro.

Voetballer in Turkije helpt zoveel hij kan

Ferhat Görgülü uit Veendam speelt in de tweede divisie in Turkije. Vorige week was hij voor een inzameling even in Veendam, waarna hij terugging naar Turkije.
‘Ik voetbal natuurlijk graag, Op dit moment ligt onze competitie stil, dus we hebben een paar dagen vrij gekregen. Ik ben weer naar Nederland gekomen’, vertelt de voetballer.
Ferhat Görgülü in actie voor SC Veendam
Ferhat Görgülü in actie voor SC Veendam © Orange Pictures
Een van zijn teamgenoten komt echt uit het aardbevingsgebied en is na een paar dagen vertrokken om naar zijn familie te zoeken. Ook een andere teamgenoot is snel teruggegaan. ‘Het is heel lastig, het is echt gigantisch groot. In het team merk je dat iedereen meeleeft met de mensen daar. In hoeverre het kan proberen wij natuurlijk mee te helpen’, zegt Görgülü.
De voetbalcompetitie werd in eerste instantie voor één weekend gestaakt, maar gisteren is besloten om het een maand stil te leggen. ‘Donderdagavond ga ik weer die kant op, en dan beginnen we maandag weer met trainen. Dan hebben we dertien dagen voor de volgende wedstrijd.’

Bijna 42 miljoen euro op Giro555 voor aardbevingsslachtoffers Turkije en Syrië

Op Giro555 is tot nu toe bijna 42 miljoen euro opgehaald. Die tussenstand werd bekendgemaakt tijdens de actiedag van de Samenwerkende Hulporganisaties voor de aardbevingsslachtoffers. Vanochtend vroeg stond de teller nog op 28,6 miljoen euro.
Het kabinet maakte eerder vandaag bekend 10 miljoen euro extra vrij te maken voor hulp aan de aardbevingsslachtoffers. Deze 10 miljoen euro voor Giro555 komt bovenop de 10 miljoen euro die het kabinet vorige week toezegde voor noodhulp in Syrië.

Studenten zamelen bierkratten in

Op het Zernikeplein in de stad staat een groep studenten van de vereniging Lijst Student Erkend (STERK). Zij zamelen bierkratten in voor het goede doel. Een van de studenten is Jennifer van der Graaf: ‘We gaan tot en met vrijdag langs studentenhuizen.’ De eerste vijftien bierkratten zijn al binnen.
Studenten halen bierkratten op, rechts staat Jennifer van der Graaf met naast haar Zeref Özdogan
Studenten halen bierkratten op, rechts staat Jennifer van der Graaf met naast haar Zeref Özdogan © RTV Noord
Zeref Özdogan zit ook bij de vereniging en heeft Turkse roots. ‘Gelukkig zit mijn familie niet in het aardbevingsgebied, maar zodra wij het nieuws hoorden, stond onze wereld wel op zijn kop. Binnen mijn familie en binnen mijn Turkse kring is iedereen bezig met een eigen inzamelingsactie. Zo dachten wij (...): studenten hebben vast genoeg bierkratten en flesjes. Dat kan ook bijdragen.’
De studenten hopen aan het eind van de week vijftig kratten opgehaald te hebben.
Studenten hebben vast wel lege bierkratten

Slaapzakken voor Syrië

Tonnis Boelen uit de stad Groningen zamelt slaapzakken in voor Syrië. 'Er zijn momenteel veel mensen die in hun auto slapen en niet terug naar hun woning durven. Als ze nog een woning hebben... En het kan daar 's nachts best koud worden. Zelf ben ik al een koukleum, je moet er niet aan denken dat de mensen en de kinderen daar in de kou moeten leven. Vandaar dat ik aan slaapzakken dacht. Die zijn makkelijk te sorteren en aan mensen te geven. Hopelijk blijven ze zo beschermd tegen onderkoeling.'
Mensen die een slaapzak over hebben, kunnen hem langsbrengen bij zijn huis aan de Mercuriusstraat 42 in de stad Groningen. 'Als ik niet thuis ben: leg het maar voor de deur.'
'Hopelijk helpen de slaapzakken mensen in Syrië tegen onderkoeling'

Kinderen SKSG Symfonie koken

De kinderen van SKSG Symfonie in Helpman in Stad hebben dinsdag gekookt voor hun ouders en zichzelf. Voor 2,50 euro konden de ouders kiezen uit erwtensoep en pasta a la Yoeri (Yoeri is oud-medewerker die vaak pasta carbonara kookte). Pedagogisch medewerker Anna Wezeman vond de reactie van de ouders hartverwarmend: ‘Het liep storm. Geen idee hoeveel porties er uitgegeven zijn, maar we moesten het echt uit de pan schrapen. En de ouders lieten het wisselgeld vaak zitten. De kinderen vonden het geweldig.’
Met de actie is 163,60 euro ingezameld.

Opbrengst sponsorloop in Stadspark loopt op naar ruim 2500 euro

Zo'n tachtig leerlingen en medewerkers van het Alfa-college in Stad renden 5,55 kilometer door het Stadspark, om geld in te zamelen. Yusuf Gülen zette de snelste tijd neer. 'Ik ben zelf Turks en behoorlijk trots op alle mensen hier', zegt hij.
De opbrengst van de sponsorloop was om 14.00 uur opgelopen naar meer dan 2500 euro. 'We zijn super dankbaar voor alle giften', zegt Christian de Kraker van de organisatie.
De (voorlopige) opbrengst van de sponsorloop van het Alfa-college
De (voorlopige) opbrengst van de sponsorloop van het Alfa-college © Berton van Balveren/RTV Noord
Ook Sheyar Bakko uit Syrië rende mee. 'Dit is belangrijk, zo kunnen we de mensen daar helpen. Iedereen bedankt!' Hij vond de loop zowel 'leuk, als lastig'. Tijdens het rennen dacht hij aan de slachtoffers.
Sponsorloop voor Giro555: 'Trots en blij'

Grote Kerk Veendam open voor gebed, kaarsjes en gesprekken

De Grote Kerk in Veendam is geopend om een kaarsje aan te steken, in stilte na te denken of je verhaal te doen. ‘Wij hopen heel veel geld in te zamelen en wij gaan als diaconie van de kerk het eindbedrag verdubbelen’, zegt medewerker Linda van der Veen. Zondag is er in de kerk al ruim 2.000 euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbevingen.
‘Ik moet zelf ook nog even een kaarsje branden, dat kan nog tot 16.00. Wij luiden ook ieder uur de klokken, ter nagedachtenis van de slachtoffers.’
Mensen komen samen in de kerk in Veendam
Mensen komen samen in de kerk in Veendam © Berton van Balveren/RTV Noord
Johanna Riepma biedt mensen een luisterend oor. ‘Een mevrouw vertelt net dat iemand van haar familie daar nog woont, maar dat die nog leeft en dat het huis er ook nog staat. Het is heel belangrijk om daarnaar te luisteren, dat mensen gewoon binnen kunnen lopen en eventueel kunnen bidden’, vindt ze.
‘Wij hopen heel veel in te zamelen en verdubbelen het eindbedrag’

Verzoekplaatjes voor Giro555

Karel Oosterhuis draait vanmiddag op Radio Noord tussen 13.00 en 16.00 uur verzoekplaatjes, in ruil voor een donatie.

Flesseninzameling in Stadskanaal

Belinda Roelfsema-Hulshof meldt via de mail dat deze twee meiden flessen inzamelen in Stadskanaal.
Twee meiden in Stadskanaal zamelen flessen in voor 555
Twee meiden in Stadskanaal zamelen flessen in voor 555 © Belinda Roelfsema-Hulshof

Verzorgingsproducten en kinderkleding voor Syrië

Rian Alkema uit Zuidhorn zamelt spullen in voor getroffen mensen in Syrië. ‘Ik zag de beelden op tv en ik dacht: ik wil wat doen’, vertelt ze. ’En ik hoorde dat er heel veel naar Turkije gaat, dus wilde ik kijken of het naar Syrië kan.’ Ze zamelt voornamelijk verzorgingsproducten in, zoals douchegel, pleisters en luiers. Daar kwam ook kinderkleding bij, omdat er behoefte is aan bijvoorbeeld winterjassen.
‘Ik ga zelf niet naar Syrië’, zegt Alkema, ‘maar ik ben via-via in contact gekomen met de stichting Help Syrië en daar kan ik het heenbrengen.’ Voor het vervoer naar Groningen roept ze de hulp van familie in en de dozen in huis mogen onder andere op de slaapkamer van een van haar kinderen staan.
Alkema gaat nog een week door met de inzameling. Iedereen mag spullen brengen naar de Troelstraweg 31 in Zuidhorn. ‘En mocht ik er niet zijn, we hebben een hele grote overkapping in de tuin. Daar mag het neergezet worden.’
‘Ik zag de beelden op televisie en ik dacht: ik wil wat doen’

Honden uit het Noorden zoeken mee

Een team van vrijwilligers van RHGD Reddingshonden uit Noord-Nederland is momenteel in Turkije om mee te helpen in de zoektocht naar mensen onder het puin. 'Zondagavond is een team van ons aangekomen, samen met een aantal andere organisaties zijn er momenteel dertig mensen en achttien honden aanwezig', zegt Annemiek Krol, woordvoerder van de organisatie.
'Er wordt nog gezocht naar overlevenden, al wordt die kans steeds kleiner. Maar eergisteravond is er nog een meisje van 13 gevonden door een van de honden van de groep, dat geeft hoop. Ze blijven zoeken naar overlevenden. Als er geen overlevenden meer gevonden worden, gaat de focus op het bergen van de doden. Dat gebeurt nu ook al. Het is niet te bevatten wat ze daar zien en meemaken.'
De bedoeling is dat het team komend weekend weer naar huis gaat.
De hulphonden oefenen voordat ze ingezet worden in Turkije:
Honden uit het Noorden zoeken mee in het aardbevingsgebied
Met honden wordt gezocht tussen het puin (foto ter illustratie)
Met honden wordt gezocht tussen het puin (foto ter illustratie) © Zuma Press/ANP

'Er is een treurige stemming'

De moskee in Hoogezand zette vorige week meteen een hulpactie op, toen duidelijk werd welke verwoestingen de aardbevingen hadden aangericht. De opbrengst was overweldigend. 'Iedereen die ons heeft geholpen, bedankt!', zegt Kadir Sinan Kaptan van de moskee op Radio Noord. 'We hebben drie vrachtwagens vol die kant op gestuurd. Ook hebben we zes bussen vol met spullen voor Syriërs verzameld. Nu hebben we nog zo'n vijftien pallets met babyspullen en wachten we op vervoer daarvoor.'
Momenteel worden er door de moskee geen spullen meer ingezameld. 'We hebben geen mogelijkheid meer om alles te transporteren. Het kost heel veel tijd om alles te sorteren en te vervoeren. Vanuit het hele land zijn acties, als we nu nog zouden doorgaan duurt het heel lang voordat het die kant wordt opgestuurd. Daarom hebben wij liever dat er een geldbedrag gedoneerd wordt.'
Kadir Sinan Kaptan in de studio van Radio Noord
Kadir Sinan Kaptan in de studio van Radio Noord © RTV Noord
'Er is een treurige stemming', zegt hij over de Turkse gemeenschap in Hoogezand. 'Het is een heel hechte gemeenschap, dat kon je de afgelopen dagen zien. Je weet ook niet zo goed wat je moet zeggen, het is niet zo goed te omschrijven. Maar alles wat je kan doen, wil je ook doen.'
Zelf kent hij ook mensen uit de getroffen regio. 'Met de meesten gaat het wel goed, maar er zijn ook mensen die familie verloren zijn.' Ook de imam van de moskee in Hoogezand verloor familie door de ramp. 'Ook kinderen, dat raakt je extra.'

Opbrengst boven de 28 miljoen

De opbrengst op Giro555 voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië is opgelopen tot ruim 28,6 miljoen euro, meldt de organisatie woensdagmorgen. De landelijke actie is bedoeld om geld in te zamelen voor noodhulp als onderdak, kleding, medische zorg en voedsel voor de getroffenen. Het kabinet maakt tien miljoen euro extra vrij voor hulp aan de slachtoffers van de aardbevingen.

Landelijke actiedag

Woensdag is de nationale actiedag voor Giro555, om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Ook RTV Noord doet mee Onze verslaggevers gaan langs bij verschillende acties in de provincie. Hun verhalen zijn te volgen op radio, tv en in dit liveblog.
Lees hier wat je kan verwachten.
Dinsdag 14 februari

Inzameling van slaapzakken

Tonnis Boelen uit Groningen is begonnen met het inzamelen van slaapzakken voor slachtoffers van de aardbevingen in Syrië. 'Gezien er voor Turkije al heel wat geregeld is, leek het me het beste om voor Syrië wat te starten. Er zijn al voldoende kleren gedoneerd, maar slaapzakken om de mensen die geen huis meer hebben door te kou te helpen zijn zeer welkom', schrijft hij. Zijn adres is Mercuriusstraat 42 in Groningen.
Maandag 13 februari

Brand een kaars bij de dorpskerk in Haren

Voor de Dorpskerk in Haren is het vrijdag mogelijk om een kaarsje aan te steken en geld te doneren voor de slachtoffers van de aardbevingen. Ook zijn er verhalen van Syiërs te horen. Het duurt van 19.00-20.00, aan de Kerkstraat 2.

Crowdfunding 'voor gezinnen die het hardst zijn geraakt'

Mehmet Tatlicioglu uit Veendam is een inzamelingsactie gestart voor de aardbevingsramp in Turkije. Hij wil iets kunnen betekenen voor 'gezinnen die het hardst geraakt zijn.' Hij is opgegroeid in Nederland, maar afkomstig uit het rampgebied. 'Waar veel mensen tegenaanlopen, is dat ze wel willen doneren maar zich afvragen waar het geld heen gaat. Met deze actie blijft dat niet onduidelijk.'
Lees het hele verhaal hier.

Actie voor Idlib in Syrië

Jantine Wijnja is een inzamelingsactie begonnen en heeft contact met een groep hulpverleners in de Syrische stad Idlib, in het hart van het aardbevingsgebied, zo laat haar schoonzus Kristin Wijnja uit Westernieland weten. De actie is hier te vinden.

Restaurant Tantunio uit Stad in actie

Het nieuwe restaurant Tantunio aan de Steenstilstraat in Groningen komt zaterdag 18 februari in actie om geld op te halen voor Turkije en Syrië. De eigenaren komen uit Turkije en willen de omgeving aldaar zo goed mogelijk door de ramp heen helpen.

Sint Nicolaasschool Haren houdt flessenactie

De leerlingen van de Sint Nicolaasschool in Haren houden op woensdag 15 februari een flessenactie. De leerlingen gaan langs de deuren om lege statiegeldflessen in te zamelen voor giro 555. In de school staat een groot bord waarop alle flessenbonnetjes van de verschillende supermarkten opgehangen worden. Na een week worden de bonnetjes ingeleverd en wordt het totaalbedrag gestort op het landelijke gironummer. De actie van de Sint Nicolaasschool duurt een week.

Alfa-college komt in beweging

Het Alfa-collega laat weten de afgelopen dagen veel studenten met een Syrische en Turkse achtergrond in tranen te hebben gezien vanwege de gevolgen van de grote aardbeving in beide landen. Deze studenten en het Alfa-college blijven niet stilzitten, komen in beweging en houden een sponsorloop van 5,55 kilometer ten bate van giro 555, voor de slachtoffers van de ramp. Studenten en andere medewerkers die meelopen worden in goed overleg met hun docent uitgeroosterd om mee te kunnen lopen op woensdag 15 februari, als de sponsorloop start. Om 11.00 gaat iedereen vanuit de Admiraal de Ruyterlaan in Stad lopend naar het Stadspark en om 11.30 uur start de sponsorloop.
Zondag 12 februari

Grote Kerk Veendam opent deuren om stil te staan bij slachtoffers

De Grote Kerk in het centrum van Veendam is komende woensdag 15 februari geopend in verband met de landelijke actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn mensen welkom om een gift te komen brengen, een kaarsje aan te steken of om even rustig te gaan zitten, om in gedachten bij de mensen te zijn in Turkije en Syrië.
Zaterdag 11 februari

Inzamelingsactie bij Maranathakerk in Stad

Zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur worden er goederen voor de slachtoffers in Turkije en Syrië ingezameld bij de Maranathakerk aan de Van Lenneplaan in Groningen. Het gaat om goederen als dekens, verzorgingsartikelen en verwarmingsapparatuur. Kleding wordt niet aangenomen.

Benefietconcert in Kielzog levert ruim drieduizend euro op

Het benefietconcert voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië in theater Het Kielzog in Hoogezand heeft 3.025 euro opgeleverd. Het bedrag zal worden overgemaakt naar giro 555, dat is opengesteld na de natuurramp. Zo'n tweehonderd mensen bezochten vrijdagavond het concert in de foyer van het theater.
Het benefietconcert trok 200 bezoekers
Het benefietconcert trok 200 bezoekers © Venema Media
Vrijdag 10 februari

Medische en hygiëneproducten welkom in Westerkwartier

Verpleegkundige Rian Alkema uit Zuidhorn (Troelstraweg 31) probeert zoveel mogelijk medische en hygiëneproducten in te zamelen voor Turkse en Syrische bevingsslachtoffers. Ze zoekt verbandmateriaal, pleisters, incontinentiemateriaal, maandverband, kraamverband, EHBO-kits, hechtpleisters en ontsmettingsmiddelen. Het kan bij haar thuis worden gebracht.

Benefietconcert in Kielzog in Hoogezand

De foyer van theater Het Kielzog in Hoogezand stond vrijdagavond in het teken van een benefietconcert voor bevingsslachtsoffer in Turkije en Syrië. Diverse artiesten traden belangeloos op. Leden van de moskee in Hoogezand deelden hapjes aan de bezoekers.
Het idee kwam van GroenLinks-fractievoorzitter Roshano Dewnarain in Midden-Groningen. Dewnarain: 'Als eerste dacht ik aan de families van al mijn Turkse en Syrische vrienden. Het belangrijkste is dat we elkaar als samenleving steunen in dit soort hectiek.'
Gelegenheid tot doneren in Hoogezand
Gelegenheid tot doneren in Hoogezand © Venema Media

Syrisch koor New Life Choir zingt bij Noord Vandaag

New Life Choir-leden hebben familieleden in bevingsgebied: 'Heel heftig'

Sponsorloop cbs De Kern in Veendam

Op woensdagmiddag 15 februari is er een sponsorloop voor kinderen van cbs De Kern in Veendam ten bate van de slachtoffers in Turkije en Syrië. Elke groep rent een kwartier lang rondjes om zoveel mogelijk geld binnen te halen.

Leerlingen Montessori Lyceum Groningen in actie

Vanaf dinsdag 14 februari gaan leerlingen van het Montessori Lyceum Groningen van start met verschillende acties. Er komt een geldthermometer in de school waar elke dag de tussenstand op te zien is. De leerlingen nemen onder andere deel aan een sponsorloop. Op vrijdag 17 februari wordt bekendgemaakt hoeveel geld in totaal is opgehaald voor het Rode Kruis.

Solidariteit tijdens vrijdaggebed

De moskeeën in Nederland besteden tijdens het vrijdaggebed aandacht aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Op hetzelfde moment luidden de katholieke kerken de kerklokken. 'Als een moment van solidariteit waarmee we tastbaar willen maken dat we betrokken zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden, bij de hulpverleners en de Turks-Syrische gemeenschap in Nederland', aldus bisschop Gerard de Korte aan het ANP.

Lijst Student Erkend haalt bierkratten en flessen op

Vereniging Lijst Student Erkend (STERK) haalt geld op door bij mensen (voornamelijk studenten) langs te gaan en bierkratten en flessen op te halen. Het geld dat ze hiermee ophalen gaat naar Giro 555.

Restaurant in Leek wil duizend euro doneren

De eigenaren van restaurant Vicini in Leek organiseren tot en met woensdag verschillende acties voor Giro 555. Zaterdag 11 februari wordt voor elk verkocht belegd broodje twee euro gedoneerd. Woensdag 15 februari, de nationale actiedag van Giro 555, organiseren ze 'koffiedrinken voor het goede doel'. Dan doneert het restaurant een euro voor elke consumptie. Ook staat een donatiepot bij de kassa waar inmiddels bijna tweehonderd euro in zit. Het doel van de acties is duizend euro te doneren voor de slachtoffers.

Benefietconcert in Martinikerk Groningen

Woensdag 15 februari houden dirigent Daniel Rouwkema en zijn koren Choral Voices (Groningen) en Magnificat (Emmen) een benefietconcert in de Martinikerk in Groningen. Om 19.30 uur gaan de deuren open. Toegang kost 20 euro aan de deur of 17.50 euro online. De online kaartverkoop volgt op www.cmajor.nl. Alle opbrengsten gaan naar Giro 555.

Inzamelingsactie voor onderdak door Turkse gemeenschap Veendam

De Turkse gemeenschap in Veendam zamelt geld in dat wordt ingezet om mensen uit Hatay (Turkije) een nieuw onderdak te bieden, te voorzien van kleding en primaire levensbehoeftes zoals eten, drinken en een veilige leefomgeving. Geld doneren kan via deze pagina. De teller staat op vrijdagmiddag al op ruim 53.000 euro.

Basisschool in Groningen start flessenactie

De SBO dr. Bekenkampschool (Wilgenlaan) in Groningen zamelt flessen in voor Giro 555. 'De leerlingen zijn heel erg geschrokken van de aardbeving en ze wilden graag helpen. Daarom komen de kinderen nu met armen vol statiegeldflessen op school', schrijft de school. De flessen worden bij een supermarkt ingeleverd en de opbrengst gaat naar het goede doel.

Pubquiz in Winschoten

41 Club Winschoten organiseert een pubquiz op vrijdag 17 februari. Meedoen kan met een team van maximaal vier personen en kost 500 euro per team. 'We zorgen voor leuke prijzen en hopen op een geweldige opbrengst voor de slachtoffers in het zo enorm getroffen gebied', laat de organisatie weten.
De pubquiz is in Smederij 1872 in Beerta en begint om 20.00 uur. Opgave kan via mark@smederij1872.nl.

Bakker in Baflo bakt Turkse Pide broden

Proeflokaal Bakkerij Rutgers in Baflo bakt vrijdag en zaterdag Turkse Pide broden. Deze worden verkocht voor twee euro. De gehele opbrengst wordt gedoneerd aan Giro 555.

Gemeente Eemsdelta doneert 1 euro per inwoner

De gemeente Eemsdelta doneert 45.000 euro, oftewel een euro per inwoner, aan Giro 555. Burgemeester Visser: 'We leven mee met de mensen die geraakt zijn door de verschrikkelijke aardbeving. Naast de directe slachtoffers denken we ook aan familieleden, vrienden en andere betrokkenen uit onze gemeenschap.'
Donderdag 9 februari

Midden-Groningen doneert 1 euro per inwoner

De gemeente Midden-Groningen doneert één euro per inwoner aan Giro 555. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft de donatie van in totaal 61.500 euro aangeboden aan de Orhan Gazi Moskee in Hoogezand. Lees hier het hele bericht.
Dinsdag 7 februari

Turkse gemeenschap van Hoogezand en Veendam zamelt hulpgoederen in

De Orhan Gazi Moskee is een van de plekken waar hulpgoederen naar toe gebracht worden. De gebedsruimte voor de vrouwen wordt daardoor tijdelijk gebruikt als sorteerruimte. Lees hier het hele bericht.