Ook in hoger beroep 5 jaar cel en tbs geëist voor aanslagpleger Willem Groeneveld

De verdachten prepareren een molotovcocktail bij het huis van Groeneveld
De verdachten prepareren een molotovcocktail bij het huis van Groeneveld © Still Politiebeelden
De advocaat-generaal (openbaar ministerie in hoger beroep) eist vijf jaar cel en tbs met voorwaarden tegen Tjeerd P. Die gooide in augustus 2021 ‘s nachts een molotovcocktail in het huis van Sikkom-journalist Willem Groeneveld uit Groningen.
Groeneveld had een artikel geschreven over een anti-coronademonstratie. Dat artikel viel niet in goede aarde bij Tjeerd P., die demonstreerde tegen de maatregelen.
P. en mede-verdachte Jaimy W., die eerder afzag van hoger beroep, geloofden ten tijde van het gooien van de brandbom in complotten rondom corona. Ze plukten na een avond drinken en drugs gebruiken Groenevelds adres uit appgroepen waar ze in zaten en gingen met een molotovcocktail op pad. P. brak een ruitje in Groenevelds voordeur en gooide het brandende flesje naar binnen.
Ook in hoger beroep 5 jaar plus tbs in zaak Groeneveld

'Er was een kans op dodelijke slachtoffers'

De advocaat-generaal vindt dat er van geluk gesproken mag worden dat er geen doden of gewonden zijn gevallen. ‘Er was een kans op dodelijke slachtoffers en die kans heeft P. aanvaard’, zegt hij. ‘De verdachte wilde Groeneveld iets aandoen. Brand is een ongrijpbaar middel, rookontwikkeling kan levensbedreigend zijn.’ Omdat de aanslag ‘s nachts plaatsvond, kon P. weten dat Groeneveld en zijn partner thuis waren. Daarmee heeft hij een risico genomen, zo redeneert hij.

Verstandelijke beperking

Volgens de advocaat-generaal moet P. behandeld worden. Hij heeft een verstandelijke beperking en moet daarbij begeleid worden. Ook eist hij een contactverbod met Groeneveld.
P. vindt de straf van vijf jaar te veel. ‘Tbs vind ik wel heftig.’ Volgens de advocaat-generaal is een stok achter de deur nodig om P. gemotiveerd te houden voor zijn behandeling.
Over twee weken doet het hof uitspraak.