Groninger musea doen na twee zware coronajaren weer goede zaken

Bezoekers van het Universiteitsmuseum, dat in 2022 een recordaantal bezoekers trok
Bezoekers van het Universiteitsmuseum, dat in 2022 een recordaantal bezoekers trok © Erik-Jaap Dijk
De Groninger musea hebben in 2022 na twee zware coronajaren weer goede zaken gedaan. Dat blijkt uit cijfers van de provinciale steuninstelling Erfgoedpartners. Het jaar begon met nog een aantal beperkende maatregelen, maar zodra die werden losgelaten konden de musea vaak weer een groot aantal bezoekers ontvangen.
Met bijna 150 duizend visites in 2022 voert het Groninger Museum in Stad de lijst van meest bezochte musea in onze provincie aan. Deze anderhalve ton is een behoorlijke vooruitgang ten opzichte van de 94 duizend van vorig jaar, maar is nog altijd niet van het niveau van 2019, toen het museum 324 duizend bezoekers verwelkomde.
Het bospark van de Fraeylemaborg in Slochteren staat op nummer twee in de lijst. In totaal passeerden 113.785 mensen in 2022 de toegangspoort van de Engelse landschapstuin. Onder andere een landelijke radioreclame heeft bijgedragen aan dit goede resultaat, meldt het museum.

Bijzondere records

Het Universiteitsmuseum in Groningen heeft het afgelopen jaar meer ingezet op het aantrekken van gezinnen en (internationale) studenten. Dat resulteerde in een recordaantal van bijna 21 duizend bezoekers, een toename van 25 procent ten opzichte van het laatste jaar voor de coronapandemie.
Ook de Menkemaborg in Uithuizen schreef in 2022 een bijzonder resultaat: de ruim 26 duizend bezoekers vormen het hoogste aantal in de afgelopen vijftien jaar. Directeur Afiena van IJken schrijft het succes toe aan het nieuwe beleid na de coronaperiode, waarbij meer activiteiten op en rond het museumterrein worden georganiseerd. Daardoor is de Menkemaborg zichtbaarder op sociale media.

Inspelen op de actualiteit

'De musea in Groningen hebben zich over het algemeen na de coronajaren 2020 en 2021 goed kunnen herpakken. De trend dat naast het maken van aantrekkelijke tentoonstellingen het inspelen op de actualiteit belangrijk is, zet door. Dat blijkt ook uit de resultaten van 2022. Aan het Groningse slavernijverleden is door diverse musea in stad en provincie aandacht besteed in de manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Dit en andere evenementen dragen eveneens bij aan de positieve resultaten', laat Erfgoedpartners weten.

Alle cijfers

In de onderstaande, interactieve kaart is per museum te zien hoeveel bezoekers in 2022 werden verwelkomd.