Ongerustheid over invoering betaald parkeren Stad: 'Dit moet een foutje zijn'

Bewoner Benjamin Heeres
Bewoner Benjamin Heeres © Martijn Klungel/RTV Noord
De invoering van betaald parkeren in de Groninger stadswijk Corpus den Hoorn heeft voor heel wat onrust gezorgd. Bewoners van La Liberté, het markante flatgebouw aan het Vrijheidsplein, konden door een fout geen bewonersvergunning krijgen. Twee weken voor de invoering dreigden ze daardoor honderden euro's duurder uit te zijn dan hun straatgenoten.
Na meerdere klachten en een gesprek tussen woningstichting Patrimonium en de gemeente Groningen, komt de gemeente de bewoners tegemoet. Ze besluiten een uitzondering te maken voor huidige bewoners, die in een brief excuses zijn gemaakt.
Bewoner woonflat La Liberté: 'Ik dacht het zal een foutje zijn'

'Dit moet een foutje zijn'

'Dat hebben ze goed opgelost zo', vindt bewoner Benjamin Heeres die al twee weken in de weer is met de nieuwe regels. Hij vroeg een bewonersvergunning aan, maar kreeg die niet. 'Dit moet een foutje zijn', dacht de flatbewoner nog toen hij de afwijzing zag.
Ook andere flatbewoners kregen tot hun verbazing geen bewonersvergunning, die vanaf 1 maart nodig is om in de straat te parkeren. Heeres diende een klacht in en al snel werd de reden van afwijzing duidelijk: volgens de gemeente hebben bewoners van het flatgebouw aan het Vrijheidsplein een 'eigen parkeerterrein'.
Heeres snapt daar niks van. Sinds hij er woont parkeert hij zijn auto op straat. Een eigen parkeerterrein heeft hij niet.

Ondergrondse parkeergarage

Het flatgebouw heeft wel een ondergrondse parkeergarage naast de flat waar iedereen een plekje kan huren. De kosten: 850 euro per jaar. Bovendien is die parkeergarage voor iedereen, dus ook voor mensen die niet in de flat wonen. Heeres stelt dat er daardoor sowieso onvoldoende plekken zijn voor alle flatbewoners. Van een 'eigen parkeerterrein' is volgens de bewoners dus geen sprake.
Ik vond het erg dat de gemeente je opdringt om met je auto in de kelder te staan, terwijl die al zo goed als vol is
Bert Mulder - Flatbewoner
Ook mede-flatbewoner Bert Mulder baalde enorm toen zijn aanvraag voor een bewonersvergunning werd afgewezen: 'Ik vond het erg dat de gemeente je opdringt om met je auto in de kelder te staan, terwijl die al zo goed als vol is. Bovendien is de prijs voor zo'n parkeerplek verschrikkelijk', stelt de bewoner.

850 euro in plaats van 51,50

Aangezien de situatie niet leek te veranderen, ondanks de klacht die flatbewoner Benjamin Heeres indiende, besloot hij om een private parkeerplek voor 850 euro per jaar te huren. Honderden euro's meer dan een bewonersvergunning van 51,50 euro per jaar.
De woonflat La Liberté in Stad
De woonflat La Liberté in Stad © ANP
Begin deze week ontdekt hij dat de gemeente hem vlak voor het weekend een brief heeft gestuurd met een mea culpa. 'Beter laat dan nooit', zegt hij wanneer hij de brief voor het eerst leest.
Daarin stelt de gemeente Groningen dat ze de bewoners verkeerd heeft geïnformeerd. Alle flatbewoners hebben recht op een bewonersvergunning en kunnen tot 1 mei opnieuw een verzoek indienen.
Op deze manier verlagen we geleidelijk het aantal auto's in de openbare ruimte
Woordvoerder gemeente
'Daarmee komen we de huidige bewoners tegemoet en zijn toekomstige bewoners van te voren op de hoogte', stelt de woordvoerder van wethouder Phillip Broeksma.
Het is een tijdelijke regel, want nieuwe bewoners die na 1 mei in de flat komen, krijgen geen bewonersvergunning meer. 'Op deze manier verlagen we geleidelijk het aantal auto's in de openbare ruimte', aldus de woordvoerder.